27 iun. 2016 | 12:34

Revista presei: subiectele la Română, prima probă de la Capacitate; Messi se retrage de la națională; se schimbă condițiile concediului de maternitate

ACTUALITATE
Revista presei: subiectele la Română, prima probă de la Capacitate; Messi se retrage de la națională; se schimbă condițiile concediului de maternitate

Absolvenţii claselor a VIII-a au intrat astăzi în febra Evaluării Naţionale, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, celebrul Messi a anunțat că se retrage de la națională, iar condițiile acordării concediului de maternitate se vor schimba, începând cu 1 iulie.

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe despre proba la Limba și Literatura Română a examenului de Capacitate, despre decizia surprinzătoare a lui Messi și despre modificările legate de concediul de maternitate, găsiți informațiile în cele ce urmează.

Elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de poezia „Salcâmi” de A.E. Baconsky, dar şi de făcut o compunere despre o întâmplare dintr-o staţiune. Puteți vedea mai jos subiectele:

Subiecte Capacitate Subiecte capacitate-1

În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere şi tot în această perioadă fişele vor fi introdse în baza de date computerizată. Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa  lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 – 29 iulie.

De asemenea, lumea fotbalului este șocată, după ce atacantul Lionel Messi şi-a anunţat retragerea din echipa naţională a Argentinei. Decizia a venit după înfrângerea suferită duminică, în finala ediţiei centenare a Copei America, scor 2-4 la loviturile de departajare, în faţa reprezentativei statului Chile.

„Este greu după patru finale pierdute (n.r. – trei la Copa America şi una la Cupa Mondială). Cred că pentru mine aventura la naţională s-a încheiat. Cred că este cel mai bine pentru toată lumea. Şi pentru mine şi pentru oamenii care aşteaptă acest lucru. Decizia este luată”, a declarat Messi la postul TycSports, după finala Copei America în care a ratat la loviturile de departajare. Lionel Messi, în vârstă de 29 de ani, nu a câştigat niciun trofeu cu naţionala Argentinei, singurul succes fiind cu echipa olimpică la Jocurile Olimpice din 2008.

În altă idee, o veste bună pentru România ar fi că, începând cu 1 iulie, condițiile de acordare a concediului pentru creșterea copilului până la vârsta de doi ani (sau pâna la vârstă de trei ani, după caz) se îmbunătățesc considerabil, ca urmare a intrării în vigoare a legii nr. 66/2016 privind acordarea concediului pentru îngrijirea copilului. În esență, o persoană care a realizat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani poate să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului. O prima modificare este prelungirea la 2 ani a perioadei în care se puteau realiza veniturile luate în considerare la stabilirea indemnizației, dar mai sunt și alte schimbări la fel de importante. Actul normativ poate fi consultat aici.