Revista presei: sclavii din satul groazei; revoltele pușcăriașilor; primăriile din comune, în faliment

Revista presei: sclavii din satul groazei; revoltele pușcăriașilor; primăriile din comune, în faliment
Octavian Palade
Octavian Palade
10:16 14.07.2016

40 de persoane au fost găsite sechestrate de către procurorii DIICOT, pușcăriașii de la mai multe penitenciare din țară au intrat în grevă, primăriile din comunele României sunt în faliment tehnic – acestea sunt cele mai importante știri ale zilei.

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”.

Procurorii DIICOT Piteşti şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova au reuşit destructurarea unei grupări din Argeş care se ocupa cu maltratarea şi sechestrarea unor persoane trimise la cerşit. Miercuri dimineaţă au avut loc 40 de descinderi, iar oamenii legii au descoperit cinci dintre victime: trei adulţi şi doi copii, minorii fiind predaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. În urma percheziţiilor au fost găsiţi şi 228.000 de lei, susceptibili a proveni tocmai din infracţiunile de exploatare a victimelor, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum şi 3 autoutilitare care ar fi fost folosite în activitatea infracţională.

Citește mai multe despre sclavii din Argeș: adev.ro/oa97qh

Un val de revoltă a deţinuţilor a dat peste cap, în ultimele două zile, activitatea în zece penitenciare din România, printre care şi unele de maximă siguranţă. În timp ce puşcăriaşii au strigat, de pe acoperişul închisorilor, „Libertate!“ şi „Hoţii!“, mai mulţi specialişti contactaţi de „Adevărul“ iau în calcul şi o dirijare din exterior a protestelor. Revolta deţinuţilor a cuprins, ieri, şi alte penitenciare din ţară, după scânteia de luni de la Iaşi. Puşcăriaşii închişi la Poarta Albă (Constanţa) şi în penitenciarele din Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Brăila, Bistriţa, Tulcea au protestat faţă de condiţiile din închisori, fie refuzând hrana, fie lovind gratiile, făcând scandal şi urcându-se pe acoperişul închisorilor.

Citește mai multe despre revoltele din pușcării: adev.ro/oa9kov

Potrivit analizei efectuate de Expert Forum, 17 comune din România au cheltuieli salariale de patru ori mai mari decât veniturile proprii, 574 de comune au cheltuieli între de două şi trei ori peste veniturile proprii, iar 1.527 de comune au cheltuieli până la de două ori peste veniturile proprii, ceea ce înseamnă că trei sferturi dintre comune nu-şi acoperă salariile din resursele proprii. În acelaşi timp, doar 260 de comune au profit, adică îşi acoperă cheltuielile cu salariile. “Trei sferturi dintre comunele din România sunt practic în faliment tehnic, depind de banii de la bugetul central. Primarii sunt siliţi să meargă cu basca în mână să aducă fonduri în localitate. Acesta este un buget de tip bazar”, a declarat, miercuri, Sorin Ioniţă, specialist ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale.

Citește mai multe despre primăriile din comunele românești: adev.ro/oa9k2c

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: