13 iun. 2016 | 18:24

Revista presei: Miron Cozma a colaborat cu Securitatea sub numele ”Paul”

ACTUALITATE
Revista presei: Miron Cozma a colaborat cu Securitatea sub numele ”Paul”

Miron Cozma, minerul care a condus mineriada sângeroasă din 1990 la ordinele lui Ion Iliescu, ar fi fost informator pentru Securitate. Numit și ”Luceafărul huilei”, Miron Cozma ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod ”Paul”. 

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre cum a colaborat Miron Cozma cu Securitatea, citiți rândurile de mai jos.

Adevărul a obținut în exclusivitate informații potrivit cărora Miron Cozma a colaborat cu Securitatea. Între 7 septembrie 1977 şi 20 decembrie 1983, subinginerul Cozma, care primise numele conspirativ „Paul“, avea sarcina să spună Securităţii atât informaţii personale despre colegii săi din mină, cât şi date de natură economică din minele în care lucra.

Îi băteam pe securişti. Îi rupeam cu bătaia! Da, serios, i-am speriat pe securişti cu bătaia. Ştiţi de ce l-am bătut pe prim-secretarul Ilie Păducel, pe vremea lui Ceauşescu? M-am dus să-mi dea 20 de litri de benzină. Mi-a pus în faţă hârtia: «Fă-te membru de partid şi-ţi dau 20 de litri». Şi i-am dat 20 de pumni în cap, bineînţeles“. (Miron Cozma, declaraţie din interviul acoradat ziarului Adevărul“, în 9 iunie 2016, în care a criticat dur colaborarea lui Marian Munteanu cu Securitatea, în calitate de sursa „Ioan“, între 28 martie 1988 şi 2 martie 1989).

Săptămâna trecută, „Adevărul“ a publicat în exclusivitate şi dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu, păstrat tot la CNSAS, „băiatul bun” din Piaţa Universităţii şi liderul „golanilor“ în 1990, care a fost, aşa cum arată documentul citat, persoană de sprijin, semnând sub numele „Ioan“ mai multe note informative între 28 martie 1988 şi 2 martie 1989.

Citeste mai mult: adev.ro/o8osc3