Lenovo Yoga Tab 3 Pro redefinește entertainmentul ”la purtător” [REVIEW]

Tableta Lenovo Yoga Tab 3 Pro a fost anunțată în cadrul IFA 2015 și a ajuns și la noi la teste. Gadgetul vine cu un proiector incorporat și rezolvă multe dintre problemele modelului anterior.

Când tabletele au început să capete nițică popoularitate, mulți s-au grăbit să spună că ele vor înlocui PC-urile și deja se vorbea despre moartea laptopurilor. Câțiva ani mai târziu, ne dăm seama că lucrurile nu stau chiar așa, că nimic nu bate un laptop când vine vorba de productivitate, dar și că tabletele pot fi dispozitive multimedia excelente, mai ales dacă sunt făcute cu cap.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro este o tabletă făcută cu cap, în special pentru că nu este doar un smartphone cu display mai mare, ci aduce o serie de funcționalități unice, dedicate entertainmentului.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro costă 2.500 lei și poate fi cumpărată de AICI.

Introducere Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Lenovo Yoga Tab 3 Pro nu are specificații care să te dea pe spate, dar are o configurație gândită special pentru ce știe tableta să facă mai bine. Vorbim despre un display de 10,1 inch cu rezoluție QHD, un procesor Intel Atom X5 Z8500 cu viteze de până la 2,24Ghz, 2GB memorie RAM și un spațiu de stocare de 32GB, extensibil prin card microSD. Bateria este de 10200 mAh și tableta mai este dotată și cu două camere foto, de 13, respectiv 5MP.

Designul de tip ”revistă”, după cum l-a prezentat, inițial, Ashton Kutcher, acum doi ani, este completat de o ”agățătoare”, plasată pe suportul rabatabil, menită să îi ajute pe utilizatori să-și prindă dispozitivele în baie, bucătărie sau de scaunele din față din avioane. Pe partea din față, pe umflătura care ascunde și o parte din baterie, există și un proiector destul de puternic, dar și difuzoare stereo ce oferă un sunet puternic.

Toate bune și frumoase pe hârtie, dar cum se descurcă tableta în folosirea de zi cu zi? Excelent.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro (7)

Puncte pro Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Designul este perfect. Lenovo Yoga Tab 3 Pro reprezintă evoluția perfectă a tabletelor din punct de vedere al designului și este un lucru pe care îl susțin de când am văzut primul model. Acea umflătură de la bază este atât de naturală pentru browsing sau pentru citit cărți electronice, iar suportul rabatabil este incredibil de util dacă vrei să ții tableta pe post de second-screen pe birou, dacă vrei să te uiți la un film în avion sau în tren, sau dacă vrei să o ții mai comod pe genunchi, în metrou, până ajungi acasă. Singurul moment în umflătura devine puțin enervantă este atunci când utilizatorul va încerca să se joace, dar experiența poate fi îmbunătățită considerabil cu un gamepad.

Proiectorul este, fără doar și poate, cea mai interesantă funcționalitate a acestei tablete și nu este doar un ”gimmick”, cum ar spune americanii, ci chiar este util. Chiar dacă vrei să-l folosești pentru a prezenta .PPT-uri într-o ședință sau pentru a înviora o petrecere cu clipuri psihedelice de pe Youtube, trebuie să știi că picoproiectorul integrat de Lenovo în tabletă este suficient de puternic. Acesta poate proiecta o imagine cu diagonală de 178 de centimetri, iar luminozitatea este destul de bună. Partea cea mai bună este că, spre deosebire de modelul anterior, acesta a fost mutat pe suportul rotativ, însemnând că poți regla cu ușurință unghiul din care vrei să proiectezi și nu va mai trebui să pui cărți sub tabletă pentru a nu ”pune” filmul pe mobilier, ci pe perete.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro (6)

Display-ul are rezoluția mare, contrast puternic, luminozitate decentă și culori ușor suprasaturate. Este bun în special pentru filme și unghiurile de vizualizare sunt mari. Cei care își cară laptopurile cu ei în excursii doar pentru a mai vedea câte un serial, pot scăpa de suplusul de câteva sute de grame și se pot baza exclusiv pe Yoga Tab 3 Pro.

Și sistemul de sunet este surprinzător, cel puțin pentru o tabletă. Eu nu îmi amintesc ultima dată când am auzit frecvențe joase (bass) pe o tabletă așa cum reușește să le redea cea de la Lenovo.  Pe lângă faptul că acele difuzoare chiar au bass, scot un sunet clar și suficient de puternic încât să îți permită să te uiți la un film fără simți nevoia de a conecta un sistem suplimentar de sunet, decât dacă ești la o distanță mare de tabletă. La urma urmei, asta nu ar fi trebuit să mă surprindă atât de tare, pentru că are în dotare patru difuzoare JBL.

Autonomia este și ea de lăudat. Lenovo Yoga Tab 3 Pro este o tabletă pe care aproape uiți să o încarci. Dacă ar fi să te uiți trei seri la rând la câte un film, tot ți-ar mai rămâne baterie să trimiți mailuri, să asculți ceva muzică și faci niște browsing în a patra zi. Dacă vreți să o folosiți pentru citit cărți electronice, în cazul în care nu o conectați la Internet autonomia estimată este undeva la 18 ore. Proiectorul consumă bateria mai repede, dar rezistă cu brio la un fillm de Cannes (adică de peste două ore).

Lenovo Yoga Tab 3 Pro (12)

Puncte contra Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Performanța nu este deloc rea, dar ar fi putut fi mult mai bună. Nu înțelegeți greșit, clipurile rulează fără cusur, browsingul este o plăcere și majoritatea jocurilor nu solicită tableta la maximum. Totuși, au existat momente când am constatat o oarecare lentoare, fie în meniu, fie în schimbarea între aplicații, iar aceste mici ”agățări” puteau fi evitate prin adăugarea unui GB memorie RAM în plus. Poate de vină este și bloatware-ul considerabil care vine preinstalat, dar și modificările aduse de Lenovo sistemului Android 5.1 Lollipop.

Concluzie Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În concluzie nu pot să zic că Lenovo Yoga Tab 3 Pro a reușit să mă facă să cred din nou în utilitatea tabletelor. Îmi pierdusem orice încredere în aceste dispozitive în urmă cu aproximativ doi ani, dar cei de la Lenovo au transformat aceste gadgeturi și le-au dat o a doua viață. Chinezii au înțeles că tabletele (cel puțin cele cu Android) sunt mai mult pentru distracție decât pentru productivitate și au născocit cel mai bun design pentru un astfel de dispozitiv. Lenovo Yoga Tab 3 Pro este o combinație reușită din toate punctele de vedere și mi-ar plăcea ca alți producători să fure fără rușine această idee și să o aducă pe piață la un preț ceva mai accesbil.