23 iun. 2016 | 18:07

RCS & RDS, Orange, Telekom sau Vodafone? Cel mai bun net pe mobil la cartele PrePay

FEATURE
RCS & RDS, Orange, Telekom sau Vodafone? Cel mai bun net pe mobil la cartele PrePay

Foarte mulți români folosesc în ziua de azi cartelele PrePay, dar care rețea oferă cel mai bun internet?

Cele mai importante patru rețele din România încearcă în ziua de azi să atragă clienții cu oferte din ce în ce mai avantajoase, astfel că, pentru utilizatorul de rând, găsirea cele mai potrivite oferte PrePay este o misiune extrem de dificilă. Desigur, nu trebuie aici să luați în calcul doar costurile fiecărei opțiuni, ci și acoperirea rețelei respective, în cazul în care vă doriți o opțiune care să includă și minute.

Anul trecut, Digi a fost compania care a avut parte de una dintre cele mai impresionante creșteri. În 2015, printr-o campanie relativ agresivă de prețuri, Digi Mobil a fost cea mai atractivă destinație pentru clienții dornici de a-și porta numărul. Conform HotNews, în 2015, operatorii de telefonie mobilă au reușit să atragă prin portare 723.443 de utilizatori. Dintre aceștia, peste 348.000 au optat pentru rețeaua RCS & RDS.

Cel mai bun net în funcție de preț

Dacă este să ne uităm la prețuri și la beneficii, Digi este, la prima vedere, cea mai atrăgătoare destinație pentru cineva care vrea să-și achiziționeze o cartelă PrePay. Cele mai accesibile oferte sunt cele de 2 euro, Hipsterova și Diva, care vă oferă 1GB și, respectiv, 2GB de internet. Diferența importantă dintre acestea este că Diva are o valabilitate de trei luni, spre deosebire de Hipsterova, unde valabilitatea este de doar o lună, astfel că va trebuie să gestionați cei 2GB astfel încât să vă ajungă timp de 90 de zile.

Cel mai scumpe opțiuni sunt Dinerovich și Bashtanov, ambele costând patru euro. Prima dintre acestea include și minute pe lângă cei 3GB de internet la viteze 3G, iar cea din urmă include 4GB de internet, cu care, însă trebuie să vă descurcați timp de trei luni de zile.

De asemenea, cei de la Digi au menționat că internetul nu se reportează, iar extraopțiunea nu poate fi reactivată decât după expirarea ei. Astfel, în cazul în care terminați traficul prea devreme, fie activați o nouă extraopțiune, fie optați pentru oferta Extranet, care vă adaugă 1GB în schimbul unui euro. Conform site-ului Digi, utilizatorii pot reîncărca până la două extraopțiuni de internet mobil extra Net 1GB. Aceasta din urmă se activează doar împreună cu o opțiune de voce.

Orange, de cealaltă parte, include patru oferte cu internet și minute și patru oferte doar cu internet. Cele cu minute sunt de cinci, șase, opt și zece euro și oferă între 1 și 3GB de internet la viteze 4G. De asemenea, rețeaua oferă de 10 ori mai mult internet în opțiunile PrePay la prima activare a unei opțiuni de minim cinci euro credit cu minute sau internet, începând cu 15 iunie 2016.

Orange Romania

Conform informațiilor de pe site, puteți consuma acest bonus oricând până la sfârșitul anului dacă aveți activă în contul vostru PrePay o opțiune de minim cinci euro credit. Cea mai ieftină opțiune pentru internet costă șase euro și vă oferă 2GB de trafic de date, iar cea mai scumpă valorează zece euro și include 6GB de trafic. Toate opțiunile au valabilitate de 30 de zile.

În continuare, avem ofertele celor de la Telekom. Compania oferă cinci extraopțiuni utilizatorilor, cu prețuri cuprinse între 5 și 15 euro. Două dintre acestea includ viteze la internet 3G, iar celelalte trei vor permite accesul la rețeaua 4G. Cea mai accesibilă include 1GB de trafic, în timp ce oferta de 15 euro vă oferă 13GB de trafic la viteze 4G.

La fel ca rivalii săi principali, Telekom oferă și cartele PrePay cu minute incluse. Cea mai accesibilă pentru utilizatori este Extra S, care costă 5 euro și include 500MB de trafic, iar cea mai scumpă este oferta Extra XL, de 8 euro, care vine la pachet cu 2GB trafic de date.

Vodafone are printre cele mai bune oferte la cartele PrePay pe care le puteți găsi pe piață în acest moment. Prețul celor care includ minute variază între cinci și doisprezece euro, cea mai ieftină oferind 2,5GB internet la viteze 3G (singura de acest fel), iar cea mai scumpă oferă nu mai puțin de 15GB 4G.

Extraopțiunile pentru internet sunt în număr de șase și extrem de variate. Cu două dintre acestea, veți beneficia de internet la viteze 3G. Celelalte patru oferă internet la viteze 4G. Cea mai ieftină costă doi euro și vine la pachet doar cu 200MB, iar cea mai scump costă 15 euro și oferă 11GB de trafic la viteze 4G.

Cel mai bun net în funcție de viteză

Netograf este un proiect pornit de cei de la Autoriatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii cu scopul de a vă oferi date obiective despre vitezele oferite de operatorii voștri de internet mobil. Netograf funcționează ca orice site de testare a vitezei, prin transmiterea unor pachete de date între dispozitivul dumneavoastră și un server de test.

Dar probabil cel mai interesant lucru la Netograf este că aveți acces la statistici create pe baza tuturor testelor efectuate pe site. Astfel, am putut compara vitezele la internet oferite de cele patru mari rețele și am găsit cel mai bun net pe mobil.

colaj viteze internet

În ciuda a ceea ce am spus mai devreme, trebuie să țineți cont că vitezele oferite de Digi pe cartelele PrePay sunt mai slabe decât cele oferite de principalii trei competitori de pe piață. După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, în cel mai bun caz, Digi oferă viteze de aproape patru ori mai mici decât Telekom, care, la rândul său este cu mult în urma celor de la Vodafone și Orange. Desigur, și numărul de măsurători efectuate este cu mult mai mic decât în cazul acestora.

Cu excepția extraopțiunilor Internet S+ și Internet XS+, toate ofertele celor de la Telekom includ internet nelimitat. Asta înseamnă că viteză maximă de download este de până la 150Mbps (pentru cei care au acces la viteze 4G) sau de 21,6Mbps (pentru cei cu viteze 3G) pentru traficul inclus și viteză de upload de până la 50 Mbps (4G) sau 5,76Mbps (3G). După epuizarea traficului inclus, viteza de download și upload va scădea și va atinge valori de până la 128 kbps.

În cazul Vodafone, oferta de cinci euro beneficiază de internet pe mobil la viteze 3G de până la 43,2Mbps download și 5,76Mbps upload. Ofertele de șase, șapte, opt, zece și doisprezece euro beneficiază de trafic de internet la viteze 4G de până la 100Mbps download și 50Mbps upload. Vitezele depind de parametri tehnici ai rețelei și de specificațiile dispozitivului folosit și nu pot fi garantate. Conform statisticilor de pe Netograf, Vodafone este depășită la acest capitol doar de Orange.

La Orange, conform informațiilor de pe site, ai acces la cele mai noi tehnologii și navighezi pe internet cu viteze maxime de până la 300 Mbps, iar după terminarea traficului inclus, poți activa pachete suplimentare oricând în timpul lunii. După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, Orange oferă cele mai bune viteze chiar și în cazul cartelelor PrePay, aflându-se mult înainte celor de la Vodafone, Telekom și Digi.