UPDATE Protestul taximetriștilor, anulat; reducerile Uber rămân valabile

UPDATE Protestul taximetriștilor, anulat; reducerile Uber rămân valabile

Pe 2 noiembrie se anunță un nou protest al taximetriștilor, iar Uber vine cu un anunț interesant în acest sens. Cei de la COTAR au anunțat că vor protesta, printre altele, și față de Uber iar, ca răspuns, compania oferă o reducere considerabilă celor care au drumuri de făcut miercuri, dar nu vor să opteze pentru mașinile personale, autobuze sau metrou.

UPDATE 3: ”Chiar dacă acțiunea de protest s-a anulat, Uber menține reducerea de mâine”, au declarat oficialii companiei, pentru Playtech.

UPDATE 2: COTAR tocmai a anunțat amânarea mitingului. „În urma primei runde de discuții s-a luat hotărârea ca în ședința de guvern care va avea loc mâine (miercuri n.r.), să se discute cu miniștrii Finanțelor, Interne, Transporturi problemele legate de activitatea neautorizată (piraterie) în transportul rutier, impactul produs asupra bugetului adus prin frauda fiscală făcută de aceștia, urmând să se ia o decizie la nivel de Guvern”, se arată într-un comunicat remis Agerpres.

Încercăm să aflăm dacă reducerile Uber mai sunt valabile în acest context.

UPDATE: Poziția oficială Uber față de protestul COTAR: ”Suntem de acord cu reprezentanții asociațiilor din industrie: este nevoie de o definire corectă a serviciilor noi, precum cele oferite de Uber și de o reformă a legislației în domeniu. Este și recomandarea Comisiei Europene. În plus, tot mai multe state europene își adaptează legile pentru a oferi consumatorilor mai multe opțiuni, iar șoferilor parteneri un cadru mai clar în care să desfășoare aceasta activitate ocazională.”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), unul dintre patronatele transportatorilor rutieri, a anunțat un protest al taximetriștilor pentru ziua de miercuri, 2 noiembrie, între orele 05.00 și 17.00. Potrivit asociației, taximetriștii sunt nemulțumiți de prețurile mari la RCA, de firmele pirat dar și de serviciile de ride-sharing de genul Uber. Astfel, peste 6.000 de mașini (taxiuri, autobuze, microbuze etc.) ar urma să participe la acest protst.

Uber ripostează cu o oferă specială. ”Pe 2 noiembrie, când orașul se anunță și mai aglomerat decât de obicei și când e posibil ca anumite zone să fie blocate, Uber anunță o inițiativă menită să mențină Bucureștiul în mișcare. În intervalul orar 07:00 – 17:00 toate cursele Uber vor fi cu 50% mai ieftine, pentru a încuraja cât mai mulți oameni să își lase mașina acasă. Tot ce trebuie să facă utilizatorii este să introducă codul promoțional UberpentruBucuresti în aplicația Uber”, se arată într-un comunicat obținut de Playtech.

Ce spun reprezentanții COTAR legat de Uber? „Activitatile gen Uber sunt servicii periculoase pentru populatie, pe care parlamentarii le-au permis, in detrimentul sigurantei cetatenilor. Toti actorii din piata de transport persoane trebuie sa se autorizeze conform legilor in vigoare, in caz contrar sunt pirati„, se arată într-un comunicat citat de ziare.com. Patronatul susține că activitatea Uber ar fi periculoasă pentru clienți, pentru că ar presupune riscuri mai mari, servicii „improprii” și lipsa controlului din partea autorităților de protecție a consumatorilor, fără a prezenta argumente în acest sens.

Compania de ride-sharing a oferit și o serie de date în premieră. Astfel, aflăm că sunt peste 120.000 de persoane care folosesc serviciul numai în București și că aplicația a fost accesată, în ultimele două luni, de aproximativ un milion de ori. Mai mult, doar în septembrie și octombrie, partenerii si pasagerii Uber au facut in Bucuresti peste cinci milioane de kilometri – nici mai mult, nici mai puțin decât distanța de la Pământ la Lună, dus-întors, de șapte ori.

Rămâne de văzut cum vor reacționa cei de la COTAR la această inițiativă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI