Primul oraș inteligent din lume se apropie de realitate

Primul oraș inteligent din lume se apropie de realitate

Primul oraș inteligent ar putea deveni realitate în următorii ani, iar cel mai important, poate chiar și singurul candidat la acest moment, vine din Asia.

Singapore este orașul-stat care are de gând să devină primul oraș inteligent din nume, iar pentru asta, atât cetățenii cât și guvernul lucrează din greu pentru intrarea pe deplin în era digitală, sau chiar mai mult. Deja, rețeaua de fibră optică ajunge în toate colțurile orașului, fiecare rezident având internet de mare viteză, iar pe insulă există trei dispozitive mobile la fiecare doi utilizatori.

Proiectul ambițios desfășurat de Singapore se numește Smart Nation și a început în 2014. Inițiativa dorește să creeze un oraș inteligent pornind de la un ”laborator viu”, unde se testează soluții de ultimă generație pentru problemele urbane. Unul dintre pașii necesari reprezintă instalarea unei rețele de senzori pe insulă.

Cartierul Yuhua este unul dintre primele care a devenit inteligent, iar mii de senzori au fost instalați pentru a monitoriza energia și apa consumate, dar și deșeurile produse de fiecare apartament. Yuhua a devenit și un cartier verde, având un sistem nou de reciclare a deșeurilor și bazându-se pe panouri solare pentru energia electrică.

Și sistemul medical beneficiază de îmbunătățiri, având un program non-invaziv de monitorizare a bătrânilor, ce folosește senzori pentru a monitoriza mișcarea din case și lansează alerte dacă nu mai este înregistrată nicio mișcare.

Sistemele de transport sunt, de asemenea, foarte importante, iar Singapore este unul din orașele-pionier ale testării de mașini autonome. Un nou sistem de monitorizare a traficului, alături de un sistem de navigație prin GPS instalat în fiecare mașină din viitorul oraș inteligent, va ști unde se află orice mașină și va înțelege unde există riscuri de aglomerație, arată engadget.com.

Există și temeri cu privire la toate aceste date, însă se mizează pe faptul că guvernul, mediul de afaceri și oamenii de rând vor găsi soluții comune la toate aceste probleme. În final, pentru cetățenii din Singapore, este o întrebare de cât de multe date vor să ofere în schimbul creșterii economice și a prosperității. Momentan, răspunsul este ”destul de multe”.

Citește și: