25 mai 2016 | 16:04

Primul muzeu Dacia a fost deschis în România

ENTERTAINMENT
Primul muzeu Dacia a fost deschis în România

La Satu Mare a fost deschis primul muzeu dedicat mașinilor producătorului român.

Producătorul de automobile Dacia are parte acum de primul muzeu dedicat vechilor sale mașini, acesta fiind deschis tocmai la Satu Mare. Probabil că v-ați fi așteptat ca statul român să doneze banii pentru un asemenea proiect, însă, din păcate, nu este cazul. Astfel, după cum scriu și cei de la Agerpres, investiția de peste un milion de lei a fost făcută de proprietarul unei firme de transport persoane.

„Suntem de două ori într-un moment absolut singular în România, în primul rând pentru că se înființează primul muzeu al mașinii Dacia și apoi este primul muzeu particular, făcut de către domnul Beniamin Kira din resurse proprii. Noi, instituțiile, l-am sprijinit doar cu binecuvântările oficiale și de serviciu. De aceea spun că evenimentul acesta este special”, a declarat Felician Pop, directorul muzeului.

Realizarea este una și mai importantă dacă luăm în considerare faptul că ”nici Uzina Autoturisme Pitești, niciun alt organism din țară nu a reușit să facă această chestie”, după cum spune Ioan Vlad, vicepreședintele clubului Retromobil România.

„Îmi aduc aminte că în copilărie mă jucam cu aceste mașini prin curte, pe unde puteam, și mă bucur că astăzi, după zeci de ani, m-a ajutat Dumnezeu să realizez un parc de mașini, un muzeu, să ne bucurăm cu toții de aceste mașini frumoase, de istoria acestei fabrici care s-a înființat în urmă cu mulți ani la noi în România. Îmi pare rău că nu patronăm noi această fabrică”, a afirmat Beniamin Kira, cel care a finanțat deschiderea muzeului.

Din componența muzeului fac parte zece modele 1100, 1300, 1310, dar și o ediție limitată a Daciei Logan din 2015. În mod interesant, în muzeu se mai găsesc și diverse elemente din perioada comunistă, printre care se numără și un portret al lui Nicolae Ceaușescu. La deschiderea muzeului au participat, printre alții, foștii miniștri Teodor Meleșcanu și Ovidiu Silaghi.

De curând, autoritățile din Germania au descoperit nereguli legate de nivelul emisiilor poluante la 16 mărci auto, potrivit unui anunț făcut de ministrul Transporturilor din Germania, Alexander Dobrindt. Printre cei 16 producători suspectați de ”jocuri murdare” se numără și Dacia. Vestea ar putea avea consecințe grave, Germania fiind a doua piață externă ca mărime pentru Dacia, după Franța. Analiza a venit ca urmare a scandalului Volkswagen. Autoritatea germană din domeniul auto (KBA) a verificat nivelul emisiilor poluante pentru 53 de modele de autovehicule diesel, iar printre acestea s-a numărat și un autovehicul Dacia.

FOTO feature Jurnalul de Satu Mare