Primul modul ce va aduna gunoiul spațial a fost lansat de japonezi

Primul modul ce va aduna gunoiul spațial a fost lansat de japonezi

Gunoiul spațial reprezintă o problemă reală, deoarece sunt cantități mari de deșeuri în jurul planetei, dar acum avem o soluție.

Un colector de gunoi spațial este destul de diferit de o mașină clasică de gunoi, mai ales că nu are de-a face cu resturi urât mirositoare. Cu toate acestea, scopul amândurora este același: să păstreze mediul în care acționează cât mai curat. Japonia a trimis în spațiu o navă specială către Stația Spațială Internațională, având un modul special pentru colectat gunoiul spațial.

Oamenii de știință de la Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), au lucrat împreună cu o companie ce produce plase de pescuit pentru a crea o navă experimentală care are posibilitatea de a aduna gunoiul de pe orbită. Este mare nevoie de o asemenea inițiativă, având în vedere că sunt aproximativ 100 de milioane de bucăți de deșeuri ce orbitează Pământul în prezent, iar asta ar putea reprezenta o problemă pentru viitoarele călătorii spațiale.

Modulul ce adună gunoiul spațial se folosește de o ”frânghie” electrodinamică ce este compusă din fire subțiri de aluminiu și oțel. Ideea este că unul dintre capetele acestei frânghii va colecta deșeurile.

De asemenea, acest modul va genera curent electric pe măsură ce traversează câmpul magnetic al planetei, ceea ce ar putea face ca gunoiul spațial să își schimbe orbita. Astfel, deșeurile pot intra în atmosferă și se vor dezintegra până să ajungă pe Pământ.

”Frângia se folosește de tehnologia de împletire ce se regăsește și în plasele de pescuit, dar a fost dificil de realizat, având în vedere materialele foarte subțiri”, arată Katsuya Suzuki, citat de digitaltrends.com. ”Această frânghie are o lungime de 700 de metri, dar va trebui să aibă între 5 și 10 kilometri pentru a încetini cât mai eficient gunoiul spațial”.

Dacă un asemenea sistem se dovedește a fi eficient, și alte module vor fi lansate în spațiu. Speranța comunității științifice este că, până la jumătatea următorului deceniu, vom avea un mod eficient de a scăpa de astfel de deșeuri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: