Prima mașină deșteaptă de la Alibaba este gata de achiziție

Alibaba, o companie pe care o știți probabil sub forma unei alternative chinezești pentru Amazon, ia foarte în serios domeniul Internetul Lucrurilor și își demonstrează angajamentul prin lansarea unei mașini smart.

Cei de la Alibaba și-au extins foarte mult aria de interese în ultimii ani, iar urmările efortului lor încep să se resimtă pe întregul mapamond. Cea mai recentă dovadă a pasiunii gigantului asiatic pentru gadgeturi inteligente vine sub forma unui SUV smart. Supranumită mașina internet, aceasta poartă numele de Car’OS RX5.

În mare parte, bolidul nu arată deloc rău, dar nici nu-l putem defini ca fiind revoluționar. Tocmai din acest motiv nici nu costă cât un Tesla. Cu un preț de pornire de 22.230 de dolari, mașina este deja disponibilă pentru precomandă după mai mult de un an în care s-a aflat în faza de dezvoltare. Pentru producția sa în masă, Alibaba a încheiat un parteneriat cu cel mai mare productăro auto de pe teritoriul Chinei, SAIC Motor Corp. – un gigant tehnologic deținut de statul chinez.

Revenind la partea smart a ecuației, Car’OS RX5 este construită în jurul sistemului de operare YunOS, dezvoltat integral de Alibaba și același SO pe care îl vedeți pe frigiderele, aspiratoarele și aparatele de aer condițitionat inteligente ale companiei. Ideea de bază este că, pe termen lung, toate mașinile smart precum Car’OS RX5 vor face parte din universul Internet of Thing sau Internetul Lucrurilor. În primul rând, această particularitate se va traduce prin abilitatea lor de a parja informații și a se dezvolta singure cu scopul precis de a îmbunătăți experiența de utilizare a posesorului.

Car’OS RX5 suportă comenzi vocale și instrumente avansate de navigație. În mod nativ, va permite unui șofer să rezerve și să achite un loc de parcare, să plătească pentru benzină sau cafea prin intermediul Alipay – sistemul inteligent de plăți al Alibaba. Harta inteligentă din mașină nu se va baza pe WiFi sau GPS pentru a vă localiza, conform comunicatului companiei. În plus, dacă vor exista mai multe persoane care vor folosi mașina, aceasta va crea și activa automat profiluri pentru fiecare șofer, recomandându-i acestuia muzica preferată, temperatura cea mai plăcută și chiar și restaurante, pornind de la locațiile vizitate anterior.

YunOS va fi un sistem de operare deschis pentru dezvoltatori și pentru companiile care vor să lanseze mașini inteligente pe teritoriul Chinei.

15:35 07.07.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video