Prima coadă de dinozaur cu pene, descoperită în mod neașteptat

Prima coadă de dinozaur cu pene, descoperită în mod neașteptat

O descoperire unică, o coadă de dinozaur cu pene, a fost descoperită într-o bucată de chihlimbar, fiind conservată aproape perfect.

Chihlimbarul este un mediu propice pentru astfel de fosile, având în vedere că s-au mai descoperit pene individuale de dinozauri, oferind dovada că astfel de creaturi au existat. Cu toate acestea, descoperirea de acum este prima de acest fel, în care o structură completă de coadă cu dinozaur este conservată.

Mostra de chihlimbar semitransparentă, de dimensiunile unei caise, datează din Cretacic, mai exact de acum 99 de milioane de ani, și are meritul de a arăta unul dintre primele momente în care penele de păsări și cele de dinozauri au început să evolueze diferit.

Coada de dinozaur are puțin peste 3,5 centimetri și este acoperită de pene fine. Structura articulată cu vertebre i-a convins pe cercetători că nu este vorba de o pasăre, ci de un dinozaur. Păsările, în comparație, au un set de vertebre fixe în coadă.

Studiul efectuat pe această coadă oferă și informații despre posibilitățile de zbor ale dinozaurului. Cercetătorii consideră că, dacă toată coada de dinozaur era acoperită cu același tip de pene, atunci dinozaurul nu ar fi putut să zboare.

Descoperirea acestei cozi a fost făcută în mod neașteptat. Mostra de chihlimbar provine dintr-o mină, din Valea Hukawng, situată în nordui statului Myanmar. Lida Xing, paleontolog la China University of Geosciences, și cercetător principal în acest studiu, a cumpărat această bucată de chihlimbar, alături de alte câteva, dintr-o piață din Myitkynia, arată nationalgeographic.com.

Mostra fusese deja șlefuită într-o formă ovală, pentru a fi vândută ca bijuterie. Cu toate acestea, o asemenea acțiune nu a reprezentat doar un dezavantaj pentru cercetători, ci și un avantaj. Șlefuirea a condus la crearea unei secțiuni longitudinale în coadă, astfel încât oamenii de știință au putut studia în detaliu suprafața expusă.

 

Citește și:
Etichete: