01 ian. 2016 | 13:12

Prieteni de o viață: Facebook te felicită pentru cei 46 de ani de prietenie cu persoane din listă

ACTUALITATE
Prieteni de o viață: Facebook te felicită pentru cei 46 de ani de prietenie cu persoane din listă

Dacă persoanele din lista ta de Facebook obișnuiesc să se laude cu postări de genul ”Prieten cu Xulescu de trei ani”, s-ar putea să fi observat ceva ciudat zilele astea. 

Din cauza unei erori, Facebook a afișat notificări care îi felicita pe utilizatori pentru prietenii lungi de 46 de ani cu alte persoane din listă. Asta e ciudat din mai multe motive. În primul rând, rețeaua are doar câțiva ani de existență, iar utilizatorii care au primit notificarea nici nu aveau 46 de ani de viață. Cu toate că Facebook nu a zis exact cine este vinovat pentru acest glitch, compania a anunțat că este conștientă de problemă. ”Am identificat acest bug și echipa rezolvă problema chiar acum, pentru ca toată lumea să intre în 2016 simțindu-se tânără din nou”.

Cu toate că bug-urile de pe Facebook nu stârnesc interesul publicului foarte des, decât dacă vorbim despre cele care țin de confidențialitatea datelor utilizatorilor, această eroare are o poveste fascinantă cu rădăcini în Unix.

Unix este un sistem de operare care stă la baza multor servere din lume și ține măsura timpului numărând de în sus, de la zero, la intervale de o secundă. Data la care numărătoarea a început, numită ”epoch”, a fost la 1 ianuarie 1970, adică în urmă cu exact 46 de ani. Uneori, ceasul se dă peste cap și de asta unele gadgeturi își setează data pe 31 decembrie 1969. La fel cum se întâmplă ca ceasurile digitale să se resteze, la fel e posibil să se fi întâmplat și cu contorul de pe Facebook. La mulți ani, 1970!?