Premiile Oscar 2016: când are loc decernarea, care sunt favoriții și unde le poți urmări

Premiile Oscar 2016: când are loc decernarea, care sunt favoriții și unde le poți urmări

Anul acesta, premiile Oscar 2016 vor fi decernate pe 28 februarie, ajunse la a 88-a ediție. Dacă decizi să nu dormi în noaptea respectivă pentru a afla în timp real cine domină industria cinematografică internațională în 2016, noi îți spunem tot ce ar trebui să știi.

Gala va fi prezentată de amuzantul Chris Rock și va fi difuzată în direct, pe Digi 24 şi Digi Film, de la ora 01:20 şi până în jurul orei 06.00, ora României. Așa cum era de așteptat, nici premiile Oscar din acest an nu sunt lipsite de controverse și elemente interesante. Pentru a începe cu aspectele pozitive, un fun fact ar fi faptul că din cele 34 de filme selecționate, zece se bazează pe povești adevărate. Două dintre ele sunt chiar principalele favorite, The Revenant, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, și The Danish Girl, cu Eddie Redmayne ca protagonist. Ambii actori interpretează oameni care au existat în realitate, iar lupta e cât se poate de strânsă.

Dacă unii sunt de părere că ar fi cazul ca DiCaprio să câștige un Oscar, după atâtea roluri intepretate fără cusur, alții susțin că The Revenant e departe de a fi cel mai bun film al lui. Unul dintre membrii Academiei cu drept de vot l-a desființat categoric pe Leo: „Îl exclud din start pe Leonardo pentru că este o interpretare ridicolă. Campania se bazează pe cât de greu i-a fost să facă filmul, nu? M-am săturat să aud asta. Pentru asta este plătit. Ce vreau să spun este că n-a fost Nanook of the North (n.red.: un documentar din 1922, filmat la Polul Nord), pentru numele lui Dumnezeu! Să fim serioşi. A câştigat milioane de dolari şi pot să pariez că au avut sistem de încălzire. Faptul că n-a câştigat niciodată? Este un bărbat tânăr, încă are timp.” Cât despre rolul lui Redmayne din The Danish Girl, acesta a spus că „Eddie mi-a frânt inima prin felul în care a arătat cât de dureros poate fi să ştii despre tine ceva ce nimeni altcineva nu este capabil să înţeleagă”. Mai multe despre spusele membrului Academiei poți citi în acest articol. Aparent, Redmayne este din ce în ce mai bine văzut în industrie. Anul trecut a primit un Oscar pentru interpretarea lui Stephen Hawking în filmul biografic The Theory of Everything, și a fost felicitat de însuși celebrul astrofizician.

Premiile Oscar 2016 – Problema #OscarsSoWhite

Aceasta, în orice caz, e una dintre controversele minore pentru premiile Oscar 2016. Anul acesta a fost atroce din punct de vedere al PR-ului, iar cel mai disputat aspect a fost lipsa diversității rasiale din producțiile hollywoodiene. Există și un hashtag pentru asta, #OscarsSoWhite, prin intermediul căruia actorii, regizorii, criticii de film și chiar și politicienii și-au exprimat protestul legat de preponderența nominalizaților albi. Discuția despre diversitatea rasială de la Oscar a devenit atât de populară, încât este un subiect tratat și de presa de peste ocean. Cu atât mai mult cu cât anul acest mai mulți actori afro-americani, printre care și Jada Pinkett Smith și Will Smith, și-au anunțat intenția de a boicota celebra gală.

Printre actorii de culoare care ar fi fost neîndreptățiți se află Samuel L. Jackson, pentru rolul din The Hateful Eight, Michael B. Jordan, pentru rolul din Creed, Will Smith pentru Concussion și Idris Elba pentru Beasts of No Nation. Oricum, toată isteria a început luna trecută, când criticul Andrew Gruttadaro a spus că anul acesta niciun actor negru nu merita o nominalizare. Jamie Foxx, care a câștigat un Oscar pentru Ray în 2005, i-a spus lui Will Smith că dacă vrea să câștige un Oscar, ar trebui să joace mai bine. De aici, potopul.

Totuși, ultimii doi ani nu sunt chiar o dovadă a rasismului în industria filmului. Acum doi ani, Nyong’o, Chiwetel Ejiofor și Barkhad Abdi au primit nominalizări, în timp ce 12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a câștigat premiul pentru cea mai bună imagine. În trecut, Foxx, Morgan Freeman sau Forest Whitaker au câștigat premii pentru cei mai buni actori. Oricum, discuția asupra acestui subiect e mai amplă și problematică, și nu vizează neapărat actorii negri, ci minoritățile ca un întreg. În secolul 21, 10% din nominalizări au mers la actori negri, iar negrii formează 13% din populația Americii. Totuși, dintre hispanici, doar 3% au primit nominalizări, iar asiaticii au ocupat un procent de 1%. După cum scriu cei de la The Guardian, poate că premiile Oscar 2016 nu sunt anti-negri, dar sunt, cu siguranță, hidos de albe.

O analiză a Economist arată că nu putem blama prejudecățile votanților și că nu Academia trădează minoritățile, ci industria cinematografică în general. Șefii studiourilor de producție, precum și membrii Academiei sunt, în proporție de 94%, albi. Totuși, lipsa diversității nu ține de gusturile lor personale, ci de bani. Dacă minoritățile prezente în filme ar face mai mulți bani, cu siguranță ar fi mai prezente. Ridley Scott a subliniat-o destul de clar când vorbea despre recrutarea actorilor pentru Exodus: Gods and Kings, spunând că nu se poate încadra în buget dacă e nevoit să plătească taxe imense pentru actori de culoare.

Premiile Oscar 2016- lista completă a nominalizaților

Cel mai bun film:

The Big Short
Bridge of Spies
Brooklyn
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant
Room
Spotlight

Cel mai bun actor într-un rol principal:

Bryan Cranston – Trumbo
Matt Damon – The Martian
Leonardo DiCaprio – The Revenant
Michael Fassbender – Steve Jobs
Eddie Redmayne – The Danish Girl

Cea mai bună actriță într-un rol principal:

Cate Blanchett – Carol
Brie Larson – Room
Jennifer Lawrence – Joy
Charlotte Rampling – 45 Years
Saoirse Ronan – Brooklyn

Cel mai bun regizor:

Adam Mckay – The Big Shiort
George Miller – Mad Max: Fury Road
Alejandro G Inarritu – The Revenant
Lenny Abrahamson – Room
Tom McCarthy – Spotlight

Cel mai bun film străin:

Embrace of the Serpant
Mustang
Son of Saul
Theeb
A War

Cea mai bună coloană sonoră:

Bridge of Spies
Carol
The Hateful Eight
Sicario
Star Wars: The Force Awakens

Cel mai bun scenariu original:

Bridge of Spies
Ex Machina
Inside Out
Spotlight
Straight Outta Compton

Cel mai bun scenariu adaptat:

The Big Short
Brooklyn
Carol
The Martian
Room

Cele mai bune decoruri:

Bridge of Spies
The Danish Girl
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant

Cel mai bun montaj:

The Big Short
Mad Max: Fury Road
The Revenant
Star Wars: The Force Awakens
Spotlight

Cele mai bune efecte vizuale:

Ex Machina
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant
Star Wars: The Force Awakens

Cea mai bună actriță într-un rol secundar:

Jennifer Jason Leigh – The Hateful Eight
Rooney Mara – Carol
Rachel McAdams – Spotlight
Alicia Vikander – The Danish Girl
Kate Winslet – Steve Jobs

Cel mai bun actor într-un rol secundar:

Christian Bale – The Big Short
Tom Hardy – The Revenant
Mark Ruffalo – Spotlight
Mark Rylance – Bridge of Spies
Sylvester Stallone – Creed

Cel mai bun film animat:

Anomalisa
Inside Out
Shaun the Sheep
Boy and the Wild
When Marnie Was There

Cel mai bun scurt-metraj animat:

Bear Story
Prologue
Sanjay’s Superteam
We Can’t Live Without Cosmos
World of Tomorrow

Cel mai bun scurt-metraj de acțiune:

Ava Maria
Day One
Everything Will Be Okay
Shok
Stutterer

Cel mai bun machiaj:

Mad Max: Fury Road
The 100-year-old Man Who Climbed Out of the Window and Diasappeared
The Revenant

Cel mai bun scurt-metraj documentar:

Body Team 12
Chau Beyond the Lines
Claude Lanzmann
A Girl in the River
Last Day of Freedom

Cel mai bun sunet:

Bridge of Spies
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant
Star Wars: The Force Awakens

Cel mai bun montaj sonor:

Mad Max : Fury Road
The Martian
The Revenant
Sicario
Star Wars: The Force Awakens

Cele mai bune costume:

Carol
Cinderella
The Danish Girl
Mad Max: Fury Road
The Revenant

Cel mai bun documentar:

Amy
Cartel Land
The Look of Silence
What Happened, Miss Simone?
Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Cea mai bună melodie originală:

Earned It – 50 Shades of Grey
Til It Happens To You – The Hunting Ground
Writings On The Wall – Spectre
Manta Ray – Racing Extinction
Simple Song 3 – Youth

Cea mai bună imagine:

Carol
Hateful Eight
Mad Max: Fury Road
The Revenant
Sicario

Citește și: