05 feb. 2016 | 15:25

Popularitatea brățărilor inteligente scade, dar smartwatch-urile sunt pe val

ACTUALITATE
Popularitatea brățărilor inteligente scade, dar smartwatch-urile sunt pe val

Deja de câțiva ani există o competiție între smartwatch-uri și smartband-uri, dar în nici un moment nu s-a așteptat cineva ca ceasurile inteligente să iasă învingătoare. 

Familia purtabilelor de încheietură cuprinde două tipuri de dispozitive. Primele, intitulate smartband-uri, sunt mai accesibile, mai simpliste din punctul de vedere al funcționalității, multe dintre ele nu afișează ora exactă, dar fac o treabă foarte bună în a vă cuantifica efortul fizic. Cea de-a doua categorie include smartwatch-urile, care, în majoritatea cazurilor sunt mult mai deștepe, vă afișează notificări de pe telefon, uneori pot fi folosite pentru a prelua apeluri telefonice, iar funcția de ceas nu lipsește sub nici o formă. Pe de altă parte, ceasurile inteligente sunt semnificativ mai scumpe și s-ar putea să nu fie la fel de precise când vine vorba de monitorizarea efortului fizic depus pe parcursul zilei sau al ciclurilor de somn din timpul nopții.

Cu cât scade însă mai mult prețul smartwatch-urilor, cu atât va deveni mai irelevantă categoria smartband-urilor, cel puțin aceasta este concluzia celui mai recent studiu publicat de Gartner. Asfel, aflăm că este doar o chestiune de timp până când ceasurile inteligente vor deveni omniprezente, reușind să depășească smartband-urile la unități vândute. Se preconizează că în 2016 vom vedea o creștere în această piață de 18,4 procente, materializată în 28,7 miliarde de dolari încasări. Din această valoare, 11,5 miliarde vor fi derivate din smartwatch-uri.

În cazul în care trendul se menține, nu ar trebui să treacă mai mult de doi ani până smartwatch-urile vor depăși brățările inteligente în preferințele internauților. Pentru ca această tranziție să se producă însă fără nici un fel de compromisuri când vine vorba de monitorizarea efortului și a caloriilor pierdute, cel mai bine ar fi ca noile produse să vină de la companii care au reușit deja să-și pună amprenta pe smartband-uri. Dintr-un puncte de vedere, Fitbit Surge este un astfel de dispozitiv care include cele mai importante particularități din ambele spectre de activitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele