Polițiștii americani au folosit un robot pentru a ucide un infractor

Polițiștii americani au folosit un robot pentru a ucide un infractor

Este pentru prima oară când un robot este folosit într-un asemenea scop în afara teatrelor de război.

O mulțime de întâmplări șocante au avut loc în orașul american Dallas în ultimele 24 de ore. În dimineața zilei de vineri, în cadrul unui protest față de brutalitatea poliției, în jur de doi lunetiști ar fi deschis focul asupra forțelor de ordine. Conform agențiilor de presă din străinătate, nu mai puțin de cinci polițiști ar fi fost omorâți.

Ulterior, autoritățile au reușit să omoare unul dintre suspecții principali, însă modul în care au făcut acest lucru a reușit să atragă atenția tuturor. Din câte se pare, polițiștii au folosit un robot special, de care au atașat un explozibil. Conform oficialilor din Dallas, s-a apelat la această soluție pentru a nu mai pune în pericol viețile altor oameni.

”Nu am avut altă soluție în afară de folosirea robotului și plasarea unui material exploziv pe extensia sa, care urma să fie detonat în locul în care se afla suspectul. Alte opțiuni i-ar fi lăsat expuși pe ofițerii noștri. Suspectul a decedat ca urmare a exploziei”, a declarat David Brown, șeful poliției din Dallas. Nu știm exact ce material a fost folosit pentru uciderea suspectului, însă acesta din urmă ar fi declarat că dorește să ucidă polițiști albi.

Asemenea roboți au fost folosiți la scară largă în teatre de război precum Irak și Afghansitan, însă nu și în afara acestora. Ei nu sunt autonomi și, la fel ca dronele, au nevoie de un pilot pentru a ajunge acolo unde este nevoie de ei. Acțiune polițiștilor din Dallas au atras atenția asupra unui subiect dezbătut deja de ani buni: ar trebui autoritățile interne să aibă acces la dispozitive precum dronele și roboții? Nu puțini sunt cei care spun că asemenea arme, care nu necesită prezența unui polițist la fața locului, ar putea cauza incidente mult mai grave în viitor.

Citește și:
Sursa: Motherboard
Etichete: