Pentru pasionații de inteligențe artificiale: cei mai faimoși roboți și cyborgi din filme

Pentru pasionații de inteligențe artificiale: cei mai faimoși roboți și cyborgi din filme

Acum câteva zile, fanii Star Wars au suferit o decepție: moartea lui Kenny Baker, omul care a intrat „în pielea” metalică a simpaticului robot R2-D2. 

Star Wars a fost, cu siguranță, unul dintre principalele motive pentru care oamenii au început să fie atât de fascinați de roboți și de inteligențele artificiale, dar mai ales de potențialul lor imens în toate domeniile. Pentru că nouă ne plac roboții, ne-am gândit la o listă cu cei mai cunoscuți și îndrăgiți (sau detestați) roboți pe care i-am văzut în filme. În cazul în care v-a scăpat vreunul dintre filmele menționate, recomandăm călduros „repararea” situației.

Star Wars – C-3PO, R2-D2 și BB-8

Desigur, nu puteam să nu debutăm lista cu cel mai faimos duo de roboți. Contrastul dintre cei doi e foarte amuzant, dat fiind faptul că C-3PO e foarte vorbăreț (poate comunica în mai mult de șase milioane de moduri, inclusiv în engleză), iar R2-D2 comunică doar prin bipăituri. Ceea ce face lucrurile și mai interesante e discrepanța între actorii care îi interpretează pe cei doi droizi. Despre regretatul Kenny Baker știm deja că a fost foarte iubit de fani și de colegii de platou, datorită personalității sale extrem de amabile și plăcute. Se pare că Anthony Daniels, cel care a intrat în corpul lui C-3PO, a fost deseori descris ca fiind foarte dificil, iar Baker a declarat într-un interviu că e cel mai nepoliticos om pe care îl cunoaște.

În orice caz, acest lucru nu ne face să îl îndrăgim mai puțin pe înțeleptul C-3PO. De asemenea, ultimul film al seriei, Star Wars: The Force Awakens, ni-l aduce în atenție și pe BB-8, robotul sferic devenit tovarăș de nădejde pentru Rey și Finn.

I, Robot – Sonny

Inspirat din opera lui Isaac Asimov, I, Robot este un film de referință pentru cei fascinați de viitorul interacțiunii om-robot. Sonny e personajul robotic principal, care e mai mult om decât robot, datorită faptului că a fost programat să aibă emoții, ceea ce încalcă cele Trei Legi ale Roboticii. În prezent, oamenii de știință încearcă să transpună în realitate ideea de roboți cu sentimente. Oricât de fascinant ar suna pentru unii, această ipoteză sperie minți geniale precum Stephen Hawking sau Elon Musk, care nu au avertizat omenirea doar o dată în legătură cu pericolul ca inteligența artificială să ne aducă un sfârșit tragic.

RoboCop

RoboCop nu este tocmai un robot, ci un cyborg, personaj principal în filmul omonim, lansat în 1987. Costumul său a fost creat de Rob Bottin pentru un buged de un milion de dolari și a fost atașat de corpul lui Peter Weller pe secțiuni. Acțiunea filmului este plasată în 2029, într-o societate distopică, dominată de mașinării. Norton este omul de știință care îl creează pe RoboCop, scăpând din vedere faptul că dincolo de șuruburi se află o ființă umană. Filmul este un clasic SF, așa că, dacă încă nu l-ai văzut, acesta e momentul.

Terminator – T-800

Desigur, nu îl puteam omite tocmai pe Terminator, personajul care întruchipează temerile celor care se tem de supremația mașinăriilor inteligente. T-800 este un asasin cyborg, trimis înapoi în timp din anul 2029 de către o rasă de mașini controlate de inteligența artificială Skynet, care doresc să extermine rasa umană. Misiunea Terminatorului este să o ucidă pe Sarah Connor (Linda Hamilton) al cărui fiu va conduce mișcarea de rezistență împotriva mașinilor. Un om, pe nume Kyle Reese (Michael Biehn), este trimis înapoi în trecut pentru a o proteja.

Ex Machina – Ava

Nu a fost lansat acum suficient de mult timp pentru a spune că a marcat cinematografia, dar filmul Ex Machina, concentrat în jurul unui robot inteligent pe nume Ava, trebuie văzut de orice persoană cu o afinitate pentru domeniul roboticii. Alicia Vikander face o treabă extraordinară în rolul Avei, reușind să transmită suficientă emoție și, în același timp, atât de puțină umanitate, încât să te facă să te gândești la toate implicațiile pe care le-ar aduce realizarea unei inteligențe artificiale de acest nivel. Poți citi un review complet al filmului aici.

Citește și: