11 iul. 2016 | 18:38

Patru filme SF care aproape au prezis viitorul

ENTERTAINMENT
Patru filme SF care aproape au prezis viitorul

Orice produs poate să fie considerat inovator, în momentul în care apare pe piață. Dacă ne gândim bine, până și curentul electric a fost, cândva, un concept de neimaginat.

Pornind de la această idee, producătorii de la Hollywood au încercat să introducă anumite tehnologii și produse care ori erau în vogă în vremurile în care au lansat filmele, ori făceau subiectul literaturii SF. Câteva dintre cele mai cunoscute producții ale ultimelor decenii au avut în prim-plan simboluri ale celor mai noi tehnologii.

Unitățile de stocare din Johnny Mnemonic (1995),

În regia lui Robert Longo, Johnny Mnemonic este unul dintre filmele anilor 90 care vorbește despre noile tehnologii. Pornind de la povestea lui William Gibson, publicată în mai 1981, filmul îl are în centrul atenției pe Keanu Reeves, un actor încă tânăr, la acea vreme, și deja pregătit pentru roluri mărețe. Traficul de date stă în centrul acțiunii. Oamenii sunt folosiți ca niște veritabile hard-disk-uri, ca să transporte informații vitale. Fiind un film care vorbește despre viitor (anul 2021), și tehnologia trebuia să fie futuristă. Astfel, curierii digitali puteau să transporte până la 80 de GB de date criptate. Într-un deceniu în care calculatoarele personale se lăudau cu HDD-uri de câteva zeci (și, un pic mai târziu) poate sute de MB, conceptul de GB era încă SF.

Virusul și PowerBook-ul din Independence Day (1996)

Un film-simbol al anilor 90 este, în mod sigur, și Independence Day. Ideea unui atac extraterestru a speriat și intrigat oamenii încă din prima jumătate a secolului XX, iar producția lui Roland Emmerich a accentuat aceste temeri. Atunci când mai multe nave spațiale se opresc deasupra unor puncte-cheie din SUA, oamenii de rând și autoritățile încep să fie îngrijorați, dar și curioși. Un atac devastator asupra orașelor americane duce la o reacție în forță din partea aviației. Momentul crucial al filmul și simbol al anilor 90 stă într-o secvență în care doi piloți intră în nava-mamă și încarcă un virus în sistemul ei central. În legătură cu asta, putem spune că atacurile cibernetice au început să fie mai frecvente în ultimul deceniu. În altă ordine de idei, criticii spun că un virus nu ar fi putut să ajungă la extratereștri care, în mod sigur, ar fi avut un firewall avansat. Virusul fusese, în prealabil, proiectat pe un Mac PowerBook, un calculator deja foarte cunoscut la jumătatea anilor 90, fiind produs încă din 1991.

Inteligența artificială din 2001: A Space Odyssey (1968)

Deși, în prezent, inteligența artificială poate fi rezumată și la un asistent pentru telefoanele mobile, precum Siri sau Cortana, în anii 60 era strict legat de domeniul SF. Unul din motivele pentru care filmul lui Kubrick a strâns atât de multe recenzii pozitive este suspansul cu care ne este prezentată partea negativă a abuzului de tehnologie. O navetă spațială este controlată de un sistem de inteligență artificială, numit HAL, care reușește să omoare aproape toți astronauții aflați la bord. Unitatea centrală a lui HAL era de dimensiunea unei camera, ceea ce vedeam la calculatoarele din anii 60, dar și la sisteme mult mai avansate din prezent. Dacă ne gândim că prima aterizare pe lună a echipei de astronauți Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins a avut loc cu tehnologie mai slabă decât cea din telefoanele mobile actuale, asistentul HAL este cu mult înaintea timpului său.

Hoverboard-ul din Back to the Future: Part II (1985)

Una dintre cele mai dorite invenții ale ultimelor decade este placa care rulează pe un câmp magnetic, numită „hoverboard”. Prezentă în al doilea film din trilogia Back to the Future, Marty McFly (Michael J. Fox) se plimbă pe această invenție a viitorului. Imaginată ca un skateboard fără roți, placa din film rulează la câțiva centimetri deasupra solului și se chinuie să avanseze deasupra apei. De-abia în ultimii ani, producătorul Hendo a creat un model care, precum invenția din filmul regizorului Robert Zemeckis, plutește deasupra solului. Deși este încă în stadiul de proiect, am putea vedea o variantă pentru publicul-cumpărător în următorii ani. În prezent, singurul hoverboard este un model giroscopic-stabilizat, cu două roți.

Autor: Radu Bălășoiu