16 mart. 2016 | 14:58

Ochelarii inteligenți care își schimbă singuri dioptriile lentilelor pentru tine

ACTUALITATE
Ochelarii inteligenți care își schimbă singuri dioptriile lentilelor pentru tine

Problemele cu văzul sunt adesea întâlnite printre noi. Atunci când începi să îmbătrânești, nevoia de ochelari devine aproape inevitabilă.

Ochelarii inteligenți sunt astăzi o raritate. Aceia dintre noi care au probleme cu ochii din copilărie poartă de obicei doar o pereche de ochelari, însă odată ce înaintăm în vârstă capacitatea noastră de a putea focaliza pe obiecte sau detalii aflate la distanțe diferite scade. Din cauza aceasta unii dintre noi folosesc perechi separate de ochelari, unii pentru cititul de aproape și alții pentru a putea vedea la depărtare.

În această situație, israelienii de la Deep Optics au dezvoltat prima pereche de ochelari inteligenți cu aplicație universală. Dacă suferi de miopie sau hipermetropie, acești ochelari te vor ajuta să vezi obiecte plasate la orice distanță, mulțumită unor lentile inteligente care se modifică automat ținând cont de distanța la care ochiul tău privește un obiect.

Ochelarii Omnifocal pot ajuta utilizatorii săi să privească în jur obiectele aflate la orice distanță, mulțumită lentilelor care se autocorectează automat. Un set de senzori plasați în partea interioară a ramei ochelarilor vor putea oferi informațiile necesare unui microcip integrat de asemenea în ramă, iar acesta la rândul său va schimba structura chimică a lentilelor.

Spun chimică pentru că lentilele sunt formate dintr-un strat de cristale lichide care schimbă automat indexul refracției lentilelor. Așadar senzorii vor spune procesorului unde și la ce distanță este obiectul pe care îl privești, ca apoi microcipul să dicteze cristalelor lichide cât de mult să-și schimbe indexul refracției. Practic ochelarii acționează ca un obiectiv de aparat foto dedicat ochilor tăi.

Momentan, acești ochelari sunt încă în stadiul de testare, Deep Optics sperând să poată micșora unitatea electrică dedicată alterării cristalelor lichide, astfel încât să nu se poată deosebi de ochelarii obișnuiți.