OceanOne este robotul umanoid perfect pentru explorările subacvatice

OceanOne este robotul umanoid perfect pentru explorările subacvatice

Un profesor de informatică de la Universitatea Stanford a creat, cu ajutorul studenților săi, un robot umanoid perfect pentru misiunilor subacvatice.

OceanOne a finalizat cu succes prima sa misiune la începutul acestei luni, scufundându-se pentru a găsi o comoară despre care se spune că stă ascunsă la bordul unui vas nafragiat, aflat la 32 de kilometri în largul coastei de sud a Franţei.

Oussama Khatib, cercetătorul care a condus echipa de la Stanford, a petrecut patru ani pentru a proiecta şi construi robotul folosit cu scopul de a studia vasul La Lune, nava amiral a regelui Ludovic al XIV-lea, scufundată în anul 1664. În acest sens, dispozitivul a fost echipat cu senzori, care îi permit celui ce îl controlează să simtă conturul şi greutatea obiectelor scufundate în urmă cu peste 350 de ani. Khatib a făcut public rezultatul noului său proiect în cadrul unei conferinţe de presă organizată zilele acestea în Franţa, potrivit Mediafax.

„Am dorit să creăm un robot cu întruchiparea unui om, pentru că ne dorim un dispozitiv care să poată înlocui fizic o persoană”, a declarat cercetătorul. Robotul este proiectat să se scufunde până la 1.000 de metri, de trei ori mai mult decât adâncimea pe care a putut-o atinge vreodată un scafandru. Deşi dispozitivul a fost folosit pentru prima dată pentru de o echipă de arheologi submarini pentru a căuta o comoară ascunsă pe epava unui vas, robotul ar putea fi utilizat pentru a interveni în cazul producerii unor catastrofe subacvatice. De exemplu, în situația nefericită a deversărilor de petrol sau ceva similar dezastrului nuclear de la Fukushima. „În robotica subacvatică, au fost create o mulţime de maşini fantastice, dar toate aceste unelte ne ajută să avem o perspectivă destul de îngustă asupra situaţiilor cu care ne confruntăm. Până acum, nu a mai fost produsă o maşinărie precum cea pe care am gândit-o noi”, susţine Khatib.

Intenţia iniţială a cercetătorilor a fost de a folosi robotul pentru a studia recifele de corali din Marea Roşie, motiv pentru care cea mai mare parte din finanţarea proiectului a fost asigurată de Universitatea de Şiinţă şi Tehnologie „Regele Abdullah”, din Arabia Saudită. Studenţii de la Stanford au ajutat la construirea dispozitivului, gândindu-l în termeni umani. „Ne-am dorit ca robotul să aibă un aspect mai prietenos decât cel al unei maşinării industriale obişnuite”, a declarat Xiyang Yeh, doctorand în cadrul Universităţii Stanford. Poți vedea în video-ul de mai sus cum funcționează.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI