18 feb. 2016 | 13:54

Oamenii de știință pot printa 3D un om de gheață mumificat

ACTUALITATE
Oamenii de știință pot printa 3D un om de gheață mumificat

Pentru cei care nu sunt la curent cu ființele umane mumificate, Otzi a murit și a fost înghețat în Alpi, lângă Hauslabjoch, la granița dintre Austria și Italia. Corpul lui a fost una dintre cele mai bine păstrate mumii umane din Europa, iar acum primește un makeover 3D.

Cercetătorii și inginerii au lucrat împreună cu firma de printare 3D Materialise pentru a-l scana pe Otzi la perfecție. „Ice Man a fost destinat pentrun primul standard medical de scanări CT. Pentru că lipseau anumite părți ale corpului, inginerii Materialise au trebuit să le recreeze, printre care și coastele. Inginerii au trebuit să le deseneze prin oglindirea altor coaste rămase relativ intacte în 3-matic. Odată ce corpul a fost capturat ca o imagine continuă independentă, echipa de ingineri a inițiat procedurile necesare pentru „a aduce la viață” singura copie a Ice Man. Folosind mașinăria Stereolithography, Materialise a recreat corpul de 1,65 al lui Otzi, cu ajutorul faimosului artist Paleo Gary Staab”, scrie într-un comunicat de presă, citat de cei de la TechCrunch.

De asemenea, Staab a adăugat elemente care să îl facă pe Ice Man să pară aproape viu. Otzi printat 3D va putea fi văzut în următorul episod al Nova. Nu e clar dacă se va ridica din morți și va ataca echipa de filmare precum un White Walker din Game of Thrones, dar deocamdată, nu pare că avem motive de îngrijorare.