Oamenii de știință pot identifica teroriștii după aspectul mâinilor

Oamenii de știință pot identifica teroriștii după aspectul mâinilor

Numărul mare de gesturi făcute în fața camerei de fotografiat, sau de filmat, de diferite grupări teroriste i-a convins pe cercetători să dezvolte metode de identificare biometrică a unor oameni cheie, în afara ochilor sau fața acestora.

Am văzut de atâtea ori filme sau fotografii pe Internet care arată grupări teroriste sau islamiste care fac semnul victoriei, sau mai recent, semnul cu degetul arătător ridicat popularizat de ISIS. În condițiile în care islamiștii nu se sfiesc să-și arate mâinile, fără de care nu ar putea transmite un semnal clar spectatorilor, oamenii de știință au descoperit o metodă să se folosească de această sursă de informații, pentru a identifica oamenii din spatele simbolurilor.

Cum majoritatea teroriștilor folosesc măști și cagule pentru a-și ascunde identitatea, mâinile sunt așadar o sursă vitală de informații. Măsurând lungimea degetelor, distanța dintre ele și distanța dintre două puncte din palmă, oamenii de știință de la MIT pot identifica pe cineva chiar și atunci când nu sunt alte indicii la îndemână. Conform testelor de până acum, acest sistem a avut o precizie de peste 90% în a identifica diferiți teroriști.

Așa cum era de așteptat, sistemul nu este perfect și nu poate fi folosit în toate cazurile. De exemplu, dacă un suspect poartă mânuși sau slăbește, sistemul nu-l va mai putea identifica în mod corect.

Chiar și așa, atunci când datele biometrice nu se schimbă periodic, sistemul este extrem de precis. Din cauza aceasta, oamenii de știință doresc să optimizeze acest sistem și pentru grupuri mari de oameni așa încât identificarea de potențiali suspecți să se facă și în pozele de grup. În felul acesta va fie extrem de greu pentru ISIS, sau alte grupări teroriste, să mai producă materiale de propagandă fără să fie complet mascați din cap până în picioare.

Citește și: