Oamenii de știință au găsit o soluție împotriva rezistenței la antibiotice

Oamenii de știință au găsit o soluție împotriva rezistenței la antibiotice

Acum puțin timp, vorbeam despre lucrurile care s-ar putea întâmpla dacă oamenii capătă rezistență la antibiotice.

Rezistența la antibiotice crește cu o rată alarmantă, ceea ce înseamnă că există un risc imens să își piardă rolul vital în proceduri medicale precum secțiunile cezariene, implanturile de înlocuire a articulațiilor și chimioterapie. Potrivit acestui raport, infecțiile cauzate de ineficiența medicamentelor vor ucide 10 milioane de oameni pe an în 2050, ceea ce înseamnă că s-ar înregistra un deces la fiecare trei secunde.

Oamenii de ştiinţă din Singapore au contribuit la crearea unui nou material, care nu numai că omoară microbii rapid, dar previne dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Materialul, care este numit oligomer imidazoliu, a fost dezvoltat de către oamenii de ştiinţă de la Institutul de Bioinginerie şi Nanotehnologie (IBN) de la Agenţia pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Cercetare (A * STAR) din Singapore.

Compusul a demonstrat că distruge 99,7% din bacteriile E. coli în numai 30 de secunde. Compusul este nu doar un antibacterian rapid, dar şi unul eficient. Graţie unei structuri moleculare asemănătoare unui lanț, materialul este capabil să penetreze şi să distrugă membrana celulară a bacteriilor, păstrând noile tulpini rezistente la antibiotice.

A mai fost demonstrată şi eficiența sa împotriva altor bacterii şi ciuperci rezistente la antibiotice, precum Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa şi Candida albicans. Compusul distruge 99,9% din aceşti microbi în mai puţin de două minute, ceea ce reprezintă o performanță.

„Materialul nostru ucide bacteriile rapid şi poate inhiba dezvoltarea celor rezistente la antibiotice. Studiile de chimie computaţională au sprijinit descoperirile noastre experimentale în care compusul cu catenă acţionează prin atacarea membranei celulare a bacteriilor. Acest material este, de asemenea, sigur pentru utilizare, fiindcă are o sarcină pozitivă, care vizează numai bacteriile încărcate negativ, fără a distruge celulele roşii din sânge”, a declarat liderul grupului IBN, Yugen Zhang.

Compusul echipei a fost dezvoltat ca o alternativă la triclosan, un ingredient utilizat în produse de igienă, cum ar fi săpunul şi pasta de dinţi. A fost demonstrat că triclosanul ajută la rezistenţa la antibiotice. Echipa spune că noul material, care se prezintă sub formă de praf alb solubil în apă, ar putea fi un înlocuitor ideal în diverse aplicaţii şi poate fi utilizat în spray-urile utilizate pentru sterilizarea caselor şi spitalelor.

Citește și:
Sursa: Gizmag