Oamenii de știință au descoperit cum apa conduce electricitatea

Oamenii de știință au descoperit cum apa conduce electricitatea

Oamenii de știință încearcă de 200 de ani să afle de ce apa e un bun conductor electric. Până acum, era un mister pentru întreaga comunitate științifică.

Știm, probabil, că moleculele de apă conduc electricitatea extrem de eficient încă din școala primară, dar nu știm de ce. O echipă de cercetători conduşi de Mark Johnson de la Universitatea din Yale a elucidat misterul, potrivit Science Alert.

Cercetătorii au folosit spectroscopia, datorită căreia au putut observa cum protonii merg de la o moleculă de apă la alta. În mod interesant, apa complet pură, care nu prea poate fi găsită în afara laboratoarelor, nu poate conduce electricitatea, din cauza lipsei de electroni liberi. În natură, unde toată apa e amestecată cu sedimente și minerale, moleculele sunt ionizate și pot conduce curentul.

 

Cercetările de până acum se bazau pe Mecanismul Grotthuss, care a fost descris de Theodor Grotthuss în 1806, care presupune trecerea protonilor de la o moleculă la alta prin atomul de oxigen. Deşi mecanismul este precis, suportul experimental lipsea, astfel cercetătorii au încercat timp de 200 de ani diferite metode prin care să observe cum moleculele de oxigen conduc electricitatea.

Pentru a observa întregul proces, Johnson şi echipa au fragmentat procesul chimic, pentru a putea izola fazele acestuia. Au folosit cinci molecule de apă grea cu deuteriu, apoi au răcit moleculele la aproape zero absolut (0 grade Kelvin/-273.15 grade Celsius/-459.67 grade Fahrenheit). Această descoperire are potenţialul de a deschide multe alte căi de cercetare până acum destul de inaccesibile, precum variaţia de aciditate sau a doua fază lichidă a apei.

Citește și:
Etichete: