Oamenii au consumat aproape toate resursele generate de planetă în acest an

Oamenii au consumat aproape toate resursele generate de planetă în acest an

Consumul excesiv de resurse are consecințe grave asupra mediului înconjurător.

Se știe foarte bine că oamenii consumă o cantitate uriașă de resurse în fiecare an, iar asta afectează enorm mediul înconjurător. Cei de la Global Footprint Network au vrut să atragă încă o dată atenți asupra acestui lucru, printr-un comunicat care scoate iveală realitatea aproape tragică a zilelor noastre. Astfel, conform calculelor lor, pe 8 august, oamenii vor fi consumat toate resursele pe care planeta noastră le poate genera într-un an.

Din acel moment, cel mai probabil, oamenii vor fi nevoiți să apeleze la rezerve. După cum scrie Adevărul, omenirea s-a confruntat cu o asemenea situație pentru prima dată în data de 19 decembrie, 1987.

Pentru a înțelege situația actuală, site-ul Global Footprint Network vă pune la dispoziție o hartă prin care puteți vedea impactul ecologic pe care îl are fiecare țară. Acesta compară necesitățile fiecărei comunități în ceea ce privește resursele cu suprafața de pământ productiv care poate satisface cererea respectivă. Astfel este expus riscurile la care se supun țările când vine vorba de resursele naturale limitate.

După cum am spus, resursele de apă, de efective de animale, de pește și culturi agricole pe care planeta le poate produce până la sfârșitul acestui an vor fi epuizate pe 8 august. Anul trecut, omenirea s-a aflat într-o asemenea situație în data de 13 august. Însă ceea ce este cu adevărat îngrijorător este studiul conform căruia, în 2030, resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie.

De fapt, consumul ar fi ajuns la un asemenea nivel, încât am avea nevoie de 1,6 planete similare Pământului pentru a satisface complet cererea anuală. Astfel, nu ar trebui să ne mire faptul că unele regiuni din țări extrem de dezvoltate se văd nevoite să-și gestioneze cu atenție resursele de apă, că anumite zone trec printr-un proces de deșertificare, sau că productivitatea agricolă scade într-un mod dramatic. După cum era de așteptat, emisiile de dioxid de carbon joacă un rol important aici, reprezentând „60% din amprenta ecologică globală”.

În Europa, România are al doilea cel mai mic deficit ecologic, fiind întrecută la acest capitol doar de către Lituania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: