O femeie a dat în judecată Twitter pentru activitatea ISIS de pe rețeaua de socializare

O femeie a dat în judecată Twitter pentru activitatea ISIS de pe rețeaua de socializare

ISIS folosește rețeaua de socializare Twitter aproape în fiecare zi, însă aceasta e prima oară când cineva dă vina pe Twitter pentru că acest lucru e posibil.

După ce și-a pierdut soțul în Iordania în urma unui schimb de focuri într-o secție de poliție, o americancă a dat în judecată Twitter pentru permiterea prezenței grupării ISIS, și a simpatizanților acesteia, pe site-ul de microblogging.

Conform Wall Street Journal, soțul femeii era un angajat al unei companii de securitate (probabil mercenar) ce antrena forțele de ordine ale poliției iordaniene. Acesta a murit pe 9 noiembrie anul trecut, în timp ce un terorist înarmat a dat buzna în zona de antrenament a poliției și l-a împușcat pe american.

În documentele pregătite pentru proces, femeia justifică motivul pentru care a dat în judecată Twitter menționând că ”…ani întregi Twitter a permis cu bună știință grupuri teroriste precum ISIS să intre pe rețeaua sa de socializare pentru a răspândi propagandă extremistă, a atrage fonduri și a recruta noi membri. Acest sistem a fost esențial în formarea ISIS și i-a permis organizarea a numeroase atacuri teroriste.”

Deși conturile de Twitter ale grupului terorist sunt șterse cu miile (vezi campania uriașă condusă de Anonymous), Twitter nu caută și șterge în mod activ conturi ale membrilor ISIS ci mai degrabă se bazează pe atenționările venite din afară. Twitter nu permite existența conturilor care să promoveze violența sau diferite forme de discriminare, însă activitatea sa în această direcție e destul de limitată și lentă.

Totuși, reprezentanții Twitter consideră că procesul intentat este fără baze legale de vreme ce în urma legii Communications Decency Act, site-uri precum Twitter, Facebook și YouTube nu se fac responsabile pentru ce fac utilizatorii lor, plasând vina în cârca autorităților care permit intenționat prezența teroriștilor pe aceste pagini pentru a-i putea monitoriza mai ușor.

Citește și: