23 sept. 2016 | 15:06

Nu sunt ”veșnice”, precum diamantele, dar acest clip cu formarea cristalelor te va cuceri

ACTUALITATE
Nu sunt ”veșnice”, precum diamantele, dar acest clip cu formarea cristalelor te va cuceri

Chimia este o știință frumoasă, mai ales privită îndeaproape, iar formarea cristalelor este unul dintre evenimentele ce merită vizionate la nivel macro.

Yan Liang este omul din spatele mai multor proiecte de acest fel, demarate inițial în cadrul site-ului Beautiful Chemistry. De această dată, Liang a creat un nou videoclip, filmând formarea cristalelor la rezoluție 4K, iar rezultatele sunt uimitoare.

dicromat de potasiu

Dicromat de potasiu

Noul proiect și titlui videoclipului este Crystallization2, iar acesta face parte dintr-un efort mai mare, cunoscut ca Beauty of Science. Liang afirmă că a avut ideea de a filma o nouă serie de fenomene chimice, folosind echipament video de ultimă generație. ”Am ales procesul de cristalizare pentru că este extrem de frumos”, afirmă Yan Liang. Acesta adaugă faptul că a ținut cont de încercările de acum doi ani, și că a dorit să facă un clip și mai bun de atât.

Clipurile de tip timelapse filmate de Liang au fost realizate cu ajutorul unui Sony A7R II, la care a fost atașat un obiectiv macro de la Canon, modelulEF 100mm f/2.8L. Două panouri LED au fost folosite pentru iluminarea cristalelor, iar rezultatele au fost obținute în variantă JPEG.

sulfat de sodiu

Sulfat de sodiu

Liang susține că detaliile obținute cu ajutorul senzorului full-frame de 42.4 megapixeli au fost incredibile, dar că dimensiunile fișierelor RAW făceau imaginile nepractice. O singură imagine avea 81Mb în varianta originală și 41Mb în varianta comprimată. Astfel, JPEG a fost standardul preferat pentru Crystallization 2.

Câteva corecturi de culoare și de stabilizare au fost făcute în After Effects, iar videoclipul timelapse a fost generat la rezoluție 4K, folosind un videoclip original de rezoluție 8K, prelucrat de Final Cut Pro X. Nivelul de detaliu astfel obținut este extrem de ridicat.

Cromat de potasiu

Cromat de potasiu

Procesele de cristalizare din videoclip surprind ”în acțiune” cromatul de potasiu, nitratul de potasiu, sulfatul de sodiu, clorura de sodiu, clorura de amoniu și dicromatul de potasiu.