Noua metodă de stocare a IBM e mult mai rapidă și la fel de ieftină precum memoria flash

Noua metodă de stocare a IBM e mult mai rapidă și la fel de ieftină precum memoria flash

Oamenii de știință de la IBM Research au demonstrat un nou nivel de eficiență pentru stocarea datelor prin memorie optică, folosind un format numit memorie phase-change (PCM).

PCM nu e metodă tocmai nouă, dar experții au reușit, pentru prima dată, să stocheze 3 biți de date per celulă, în condițiile în care acum era limitată la 1 sau 2. Performanța e semnificativă pentru că această creștere a capacității fiecărei celule la trei biți va face ca PCM (care e deja mult mai rapidă decât memoria flash) să fie mai eficientă în ceea ce privește costurile. Au reușit acest lucru prin modificarea modului în care cristalele calcogenice reacționează la temperaturi ridicate, potrivit studiului publicat aici.

Potrivit IBM, PCM va putea fi folosită în curând pentru o gamă largă de dispozitive, de la gadgeturi personale, precum smartphone-uri și notebookuri, până la centre de date. Directorul centrului de cercetare al IBM susține că sistemul de operare al unui smartphone ar putea porni în câteva secunde dacă ar fi stocat într-un mediu PCM. Majoritatea dispozitivelor folosesc o combinație de DRAM (dynamic random-acces memory) și memorie flash, prima comportându-se ca memorie activă cât timp dispozitivele sunt pornite, iar ultima putând stoca date pe termen lung, indiferent de activitatea dispozitivului.

Spre deosebire de DRAM, care este foarte rapidă, dar scumpă, PCM nu pierde date când dispozitivele sunt oprite. PCM nu e la fel de rapidă precum DRAM (e de 5-10 ori mai lentă), dar depășește cu mult memoria flash ( e de aproximativ 70 de ori mai rapidă). Un alt avantaj e că memoria poate supraviețui la cel puțin 10 milioane de cicluri de scriere, comparativ cu cele 3.000 ale memoriei flash.

Cu alte cuvinte, IBM a dezvoltat un mediu de stocare revoluționar, care ar putea face telefoanele, tabletele și multe alte gadgeturi nelipsite din viețile noastre mult mai rapide, însă tehnologia trebuie perfecționată, pentru a putea fi produsă în masă la costuri reduse.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: