Nokia ți-ar putea oferi internet pe fibră optică la viteze record

Nokia ți-ar putea oferi internet pe fibră optică la viteze record

Nokia lucrează din greu la tehnologia gigabit, iar noile teste cu fibră optică ale companiei indică viteze-record în condiții normale de utilizare.

Fibră optică la viteze gigabit devine, încet dar sigur, o realitate, deși încă este dificil de adus tehnologia peste tot. Este nevoie să fie schimbată o bună parte a infrastructurii pentru a acomoda viteze gigabit sau chiar multi-gigabit, așa cum promite Nokia.

Cu toate acestea, tot Nokia vine cu o soluție pentru a oferi viteze mari nu doar într-un apartament, ci într-un bloc întreg. Aceștia au intrat într-un parteneriat cu SK Broadband pentru a echipa cu fibră optică un bloc de apartamente din Seul, Coreea de Sud. Fibra instalată în apartamente a ajuns la o viteză totală de 52,5Gbps, relatează engadget.com.

Firește, asta nu înseamnă că toți utilizatorii rețelei vor beneficia de această viteză, simultan, dar mărește semnificativ șansele ca adoptarea vitezelor gigabit să se facă la o scară mai mare și într-un timp mai mic.

Nokia a folosit o metodă nouă de utilizare a rețelelor optice pasive. Grație acestei metode, furnizorii de servicii de internet pot implementa mai multe tehnologii de fibră optică în același timp. Astfel, furnizorii nu vor fi nevoiți să schimbe cu totul infrastructura deja instalată într-un apartament sau într-un bloc.

Va mai dura ceva până ca Nokia să lucreze la scară largă cu astfel de rețele gigabit. Compania are avantajul că lucrează cu astfel de tehnologii în Coreea de Sud, unde densitatea populației și planurile guvernului sunt ideale; țara vrea ca toți cetățenii să beneficieze de acces la internet gigabit până în 2020. Pentru alte regiuni, însă, introducerea unei astfel de tehnologii ar putea să dureze mai mult, din lipsa infrastructurii sau a altor piedici instituționale.

Citește și: