Vei atinge viteze de 5Gbps fără să fie nevoie să-ți schimbi cablurile

Vei atinge viteze de 5Gbps fără să fie nevoie să-ți schimbi cablurile

Deși vitezele Ethernet pentru publicul larg stagnează la 1Gbps de aproape 20 de ani, lucrurile sunt pe cale să se schimbe, datorită noilor standarde ale tehnologiei.

Apple a fost prima companie ce a oferit suport pentru plăci de bază compatibile cu standardul gigabit Ethernet. De asemenea, chipset-ul 875P de la Intel are meritul de a fi popularizat această funcție în rândul utilizatorilor de calculatoare, deoarece a conectat controller-ul Ethernet la componenta northbridge, oferind standarde de performanță ridicate.

13 ani mai târziu, conexiunile Ethernet pe cablu se bazează tot pe standardul gigabit, dar lucrurile s-ar putea schimba curând, grație unui nou standard de rețelistică oferit de IEEE 802.3bz.

Sunt mai multe motive pentru care am fost și încă suntem blocați la Gigabit, după atâta timp. Tehnologia 10GbE are nevoie de cabluri mai scumpe, de categoriile Cat6a sau Cat7, nu este complet compatibil cu tehnologiile anterioare, iar router-ele ce oferă suport pentru o astfel de tehnologie sunt, de asemenea, extrem de scumpe, arată extremetech.com.

Dincolo de acest aspect, standardul gigabit este încă aici pentru că a durat foarte mult până ce rețelele pe care le avem acasă să aibă nevoie de suficientă lățime de bandă pentru a consuma toate resursele oferite. Lucrurile se schimbă, încet dar sigur, iar toate semnele ne arată că în viitor vom avea nevoie de mai multă viteză.

Noile standarde IEEE, cunoscute ca 2.5GBASE-T și 5GBASE-T, vor putea satisface această nevoie. Standardul de 2.5Gbps funcționează pe cabluri Cat5e de până la 100 de metri lungime, iar standardul 5Gbps are nevoie de un cablu Cat6.

Cu toate că există încă anumite piedici, atât la nivel de acoperire a rețelei, cât și la nivel de hardware, lucrurile arată bine. Apariția celor două noi standarde Ethernet ar putea încuraja companiile AMD și Intel să lucreze la chipset-uri compatibile, disponibile publicului.

Citește și: