04 feb. 2016 | 13:12

Nemții descoperă noi secrete ale atomului. Energia atomică ieftină va veni din Germania

ACTUALITATE
Nemții descoperă noi secrete ale atomului. Energia atomică ieftină va veni din Germania

Multă lume crede că dacă Al Doilea Război Mondial s-ar mai fi prelungit puțin, Hitler ar fi descoperit bomba atomică împreună cu americanii. Deși nu mai au planuri distructive, nemții au reușit să spargă un nou record în fizica nucleară.

Dacă Hitler și americanii încercau să atingă fisiunea nucleară pentru a declanșa puterea distructivă a bombei atomice, nemții zilelor noastre încearcă să utilizeze puterea nucleară prin fuziunea atomică. Spre deosebire de fisiunea nucleară unde nucleul unui atom de plutoniu, uraniu sau hidrogen este spart în mai multe bucăți eliberând o cantitate enormă de energie, fuziunea nucleară constă în unirea a doi nuclei de atomi de hidrogen împreună pentru a forma un nou nucleu greu. Acest proces de fuziune emană, de asemenea, o cantitate foarte mare de energie, ducând la nașterea plasmei. Exact același proces fizic stă la baza energiei, luminii și căldurii Soarelui.

În acest sens, cercetătorii germani de la institutul Max Planck din Greifswald au reușit să formeze un ”mini-soare” activând stelaratorul Wendelstein 7-X, un reactor de fuziune nucleară complet experimental, care a costat 400 de milioane de euro. Pentru că nemții sunt nemți, iar politicienii trebuiesc mulțumiți, cea care a apăsat pe butonul activării fuziunii nucleare nu a fost altcineva decât însăși Angela Merkel.

Nemții descoperă noi secrete ale atomului. Energia atomică ieftină va veni din Germania

Aparatul imens în formă de gogoașă a reușit să încălzească hidrogenul din interior la temperaturi ”solare” de 80 de milioane de grade Celsius, reușind pentru un sfert de secundă să creeze plasmă de hidrogen, însuși materialul din care e compus Soarele.

Deși W7-X nu este prototipul unei viitoare centrale nucleare bazate pe fuziune, aparatul este unic în lume pentru că este un super cuptor, temperaturile din interiorul lui W7-X putând ajunge până la 100 de milioane de grade Celsius.

Din păcate suntem încă departe de a putea genera energie nucleară prin fuziune în mod regulat. Totuși, dacă aceasta va putea avea loc ar fi cea mai curată formă de energie existentă, de vreme ce reziduurile radioactive din urma acestui proces sunt complet neglijabile comparate cu fisiunea nucleară.