Ne apreciem mai mult telefoanele decât prietenii sau părinții, iar acest studiu o confirmă

Ne apreciem mai mult telefoanele decât prietenii sau părinții, iar acest studiu o confirmă

Când lumea vorbește despre dependența de smartphone, ne dăm ochii peste cap și continuăm să derulăm absenți prin feed-ul de Facebook. Cu toate astea, această dependență este cât se poate de reală, iar un nou studiu arată cât de departe am fi în stare să mergem pentru că telefonul să fie mereu în preajma noastră. 

Un experiment, în cadrul căruia participanții au fost rugați să clasifice, în ordinea importanței, oamenii și obiectele din viața lor, a arătat că mulți  dintre noi își evaluează smartphone-ul drept mai important sau la fel de important decât prietenii apropiați.

Rezultatul experimentului, derulat de universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab, arată că smartphone-urile sunt pe cale să depășească prietenii, ca importanță.

În cadrul experimentului, participanții au fost rugați să așeze pe o tablă de șah imagini reprezentând diferite persoane și obiecte din viața lor, în raport cu ei înșiși.

Chiar dacă familia, prietenii și animalele de casă au fost, în general, plasate mai aproape de participant decât telefonul mobil, numeroase alte persoane din viața acestuia – inclusiv oamenii cu care lucrează sau învață zi de zi – au fost lăsate în urmă, comparativ cu “prietenii” lor digitali.

Aproape o treime dintre participanți (29%) au spus că smartphone-ul lor este la fel de important sau mai important decât părinții lor, iar unul din cinci participanți și-a apreciat dispozitivul digital drept la fel de important sau chiar mai important decât partenerul de viață. 17% dintre respondenți și-au plasat smartphone-ul în cea mai importantă categorie, iar pentru 1% dintre aceștia, smartphone-ul lor este cel mai important lucru din viața lor. 37% dintre aceștia își evaluează smartphone-ul drept mai important sau la fel de important decât prietenii lor apropiați.

În ciuda faptului că acordă atâta importanță dispozitivelor, ca sursă de distracție, informare sau păstrare de date, participanții la un experiment ajutător au împărtășit bucuroși PIN-ul telefonului atunci când au fost rugați, punându-și în pericol toate datele personale și informațiile delicate. În timpul experimentului, 93% dintre participanți au dezvăluit PIN-ul “prietenului” lor digital, atunci când au fost rugați.

Studiul a fost coordonat de Astrid Carolus, Media Psychologist la Universitatea din Würzburg. Ea declară: “Telefoanele sunt parte din viața noastră, iar acest studiu aduce și dovada psihologică. Legătura cu smaprtphone-urile noastre, de tipul celei pe care o avem cu prietenii, înseamnă că acordăm un nivel incredibil de încredere unui obiect – atât de multă, încât îl considerăm un element mai apropiat și mai important decât multe alte persoane din viața noastră. Pornind de la această idee, am fost surprinși să vedem că a fost, totuși, foarte ușor să obținem codurile PIN ale smartphone-urilor. Am rugat oamenii să se așeze într-o sală de așteptare o anumită perioadă de timp, iar apoi le-am cerut să ne spună înălțimea și codul PIN al telefonului. Fără să ezite prea mult, marea majoritatea dintrei ei ni le-au dat. Acest lucru este îngrijorător, pentru că sugerează faptul că suntem dispuși să ne punem prietenii digitali – și datele pe care le dețin – în pericol.”

Atribuirea de calități umane unui dispozitiv digital nu este ceva nou. Experimente din anii 1990 au arătat că utilizatorii atribuiau trăsături umane unor computere atunci când interacționau cu ele. David Emm. senior security researcher la Kaspersky Lab, comentează implicațiile de securitate ale legăturii emoționale cu un aparat: “După studiul de anul trecut care a revelat fenomenul de amnezie digitală – acela care pare să sugereze că uităm informațiile pe care le încredințăm dispozitivelor noastre – acest nou experiment dovedește, încă o dată, nevoia de conectare emoțională cu telefoanele noastre. Un alt rezultat interesant este acela că oamenii își consideră smartphone-urile mult mai importante decât laptop-urile sau alte dispozitive care conțin la fel de multe informații. Această relație emoțională cu telefonul poate însemna faptul că procesul de decizie referitor la protecția datelor păstrate în telefon este mai limitat. Știm deja că mulți oameni uită să ia măsuri de siguranță pentru smartphone-urile lor, pentru că le consideră aproape o extensie a lor, ceea ce îi poate face vulnerabili în fața infractorilor cibernetici.”

Faptul că unii utilizatori le atribuie mai multă importanță telefoanelor decât prietenilor și cunoștințelor din viața reală arată cât de importante sunt măsurile de siguranță luate pentru informațiile pe care li le încredințăm.