11 mart. 2016 | 10:50

NASA testează cu succes motorul de rachetă care-i va duce pe astronauți pe Marte

ACTUALITATE
NASA testează cu succes motorul de rachetă care-i va duce pe astronauți pe Marte

De la faimoasa rachetă Saturn V care i-a dus pe astronauți prima oară pe Lună în 1969, nu a mai existat un motor atât de puternic dedicat misiunilor spațiale.

Motorul de rachetă RS-25, fabricat de AeroJet Rocketdyne, un subsidiar al Boeing, a fost testat cu succes de către NASA ieri, 10 martie. Motorul a funcționat timp de 500 de secunde fără nici o problemă.

Agenția spațială americană plănuiește să folosească motorul RS-25 pentru a trimite prima misiune spațială cu echipaj uman pe Marte. Aceasta, împreună cu altele care prevăd trimiterea de oameni pe asteroizii din apropierea Pământului, vor fi primele eforturi de explorare a spațiului îndepărtat în mai mult de  45 de ani.

NASA intenționează să integreze motoarele RS-25 în noul Space Launch System, rachetă menită să optimizeze operațiunile de lansare ale oamenilor către locații îndepărtate din Spațiu. SLS va urma să folosească patru motoare RS-25 care vor furniza patru milioane de kilograme forță la decolare, sau 8896 kN, dublu față de puterea motoarelor lui Saturn V.

În ciuda faptului că motoarele RS-25 vor fi folosite în misiunile spație ale următorilor ani ’20, acestea au fost concepute și folosite prima oară în anii ’70 și ’80 în primele misiuni Space Shuttle, care au contribuit la construcția și dezvoltarea Stației Spațiale Internaționale și a telescopului Hubble. Palmaresul acestor corpuri propulsoare este impresionant: 135 de misiuni efectuate între 1981 și 2011.

Merită menționat că testul efectuat cu succes a implicat un singur motor RS-25. NASA plănuiește în viitorul apropiat simularea primei faze de lansare a rachetei SLS în care va testa concomitent toate cele patru motoare RS-25 ce urmează să participe în misiunea Exploration Mission-1.