NASA formează o echipă de combatere a amenințării asteroizilor

NASA formează o echipă de combatere a amenințării asteroizilor

Dacă se mai întâmplă să te întrebi de ce NASA nu are încă o echipă care să combată pericolul unui asteroid uriaș ce ar putea să lovească Pământul, în timp ce asculți în Aerosmith în căști, ei bine, află acum că NASA crede că, până la urmă, ideea unui echipaj ca în filmul ”Armaggedon” nu e una chiar așa de rea.

A trebuit să treacă 18 ani de când Armaggedon a fost un hit, ca NASA să ia în considerare ideea că nu e rău să fii pregătit în caz că un asteroid de mărimi mari ar urma să se izbească de Pământ. Ca să nu fie nevoiți să caute în regim de urgență operatori de sonde cu ceafa groasă și probleme în familie, NASA consideră că această echipă ar trebui formată din timp cu cei mai buni oameni din lume la chestiunea distrugerii asteroizilor în spațiu până să poată intra în atmosferă.

Numiți PDCO, sau Planetary Defense Coordination Office (Biroul de Coordonare în Apărarea Planetară), membrii acestei echipe trebuie să detecteze și să urmărească eventuale obiecte care ar putea pune în pericol planeta noastră. Statele Unite au oferit o sumă de 50 de milioane de dolari din bugetul NASA pe 2016 acestei organizații și pentru un proiect de apărare planetară și pentru observatoare dedicate zonei apropiate Pământului.

Oamenii de știință și astronomii independenți au observat deja 90% din asteroizii ce depășesc un kilometru în mărime din apropierea planetei noastre, aceștia acum concentrându-se pe cei care depășesc 140 de metri. Consiliul nu va transmite doar avertizări în privința unor eventuale coliziuni, dar va ajuta și guvernele statelor aflate în pericol de impact. Dacă vă întrebați cine va fi responsabil pentru construcția unei supernave care să-l trimită pe Bruce Willis în spațiu, da, vor fi cei din PDCO.

Momentan, așa cum ne-am fi alteptat, nu se preconizează nici un pericol iminent din partea vreunei roci spațiale, însă deja au fost puse în aplicare planuri de dezvoltare și testare ale unor metode de deviere ale asteroizilor în spațiu atât de către NASA cât și de agențiile spațiale europene.

E greu de știut exact cât de iminent e, într-adevăr, pericolul unui impact cu un asteroid imens, de vreme ce NASA nu a luat în calcul existența unui asemenea plan până de curând. Fie faimoasa agenție spațială americană a descoperit recent ceva îngrijorător, fie a zis ca e mai bine să ne pregătim de pe acum până nu te trezim cu o surpriză.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: