29 mart. 2016 | 09:15

NASA a descoperit semne ale unui lac înghețat pe Pluto

ȘTIINȚĂ
NASA a descoperit semne ale unui lac înghețat pe Pluto

Descoperirile despre Pluto se țin lanț, iar cei de la NASA tocmai au mai făcut un anunț privind această planetă pitică. 

Experții au făcut publică fotografia a ceea ce pare să fi fost un lac în urmă cu foarte mulți ani. Imaginea arată o zonă înghețată și netedă plasată, aparent aleatoriu, în mijlocul unui peisaj muntos.

Pe scurt, arată ca și cum ar fi vorba despre un lac înconjurat de dealuri și de munți. Fotografia a fost făcută cu sonda New Horizons, care a găsit și dovezi potrivit cărora planeta ar fi fost cutreierată de lichid la un moment dat.

NASA descrie un trecut posibil, de acum ”milioane sau miliarde de ani”, când ”lichidul curgea de-a lungul suprafeței planetei. Asta ar fi fost posibil mulțumită unei combinații de temperatură mai crescută și atmosferă cu presiune ridicată”.

Acum, planeta nu mai are lichide. Oficialii NASA spun că lacul ar fi fost compus din azot lichid. Fotografia a fost făcută de New Horizons cu ajutorul tehnologiei LORRI. ”Pe lângă acest posibil fost lac, am găsit și dovezi care ne duc cu gândul la canale prin care ar fi circulat lichide în trecutul Pluto”. Lacul ar fi avut 131 de metri lungime și 32 de kilometri în lățime.

lac inghetat pluto