Moartea tabloidului românesc: vedetele pot da în judecată publicațiile care le publică pozele

Moartea tabloidului românesc: vedetele pot da în judecată publicațiile care le publică pozele

Cotidianele de tip tabloid trăiesc, în mare, datorită fotografiilor ”spion” realizate de paparazzi, fotografii publicate fără acordul personajelor. O decizie a Curții de Apel București ar putea încuraja mai multe persoane publice să ia măsuri împotriva ziarelor care folosesc fotografii cu ele fără consințământul lor. 

Judecătorul Cristi Dănileț anunța, într-o postare pe blogul personal, că, luni, Curtea de Apel București a decis definitiv, într-un proces al său, că nu pot fi difuzate fotografii din viață privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă aceasta este o figură publică și este surprinsă într-un loc public, potrivit Hotnews.

„Acum patru ani era publicat într-un ziar tipărit și pe un site un articol de presă insidios care mă privea: erau prezentate mai multe fotografii ale mele (făcute de «paparazzi») mergând pe stradă alături de o persoană de sex feminin, ea având chipul blurat, fotografii însoțite de un text ce sugera că aș fi avut o relație nepotrivită cu acea persoană. Am dat în judecată societatea comercială care edita ziarul și editorul coordonator al ziarului afirmând că: persoana care mă însoțea este una dintre fiicele mele (acest aspect fiind cunoscut de jurnalist la data publicării ziarului) și că fotografiile au fost publicate fără acceptul meu (eu afirmând în mod expres jurnalistului că nu sunt de acord cu publicarea)”, relatează Cristi Dănileț.

Potrivit judecătorului, discuția „a vizat dreptul presei de a publica fotografii cu o persoană publică aflată într-un loc public, care însă nu țin de activitatea sa profesională, ci relevă aspecte de viață privată”.

„Mi-am întemeiat acțiunea pe dispozițiile art. 10 para. 1 din CEDO: «Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie (…)», ale art. 30 alin. 6 din Constituția României: «Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine” și ale art. 74 lit.f din Codul Civil: «(…)pot fi considerate ca atingeri aduse vieții private: f) difuzarea de știri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viața intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză». „, explică acesta.

Judecătorul mai menționează că procesul s-a desfășurat în perioada aprilie 2014-iunie 2016 la Tribunalul București și apoi la Curtea de Apel București și că a avut ”câștig de cauză în ambele instanțe: prima instanță a stabilit ca fiind ilegala publicarea și difuzarea fotografiilor întrucât țineau de viața de familie, iar a doua instanță a fost de acord și, în plus, a obligat pârâții la plata unei sume de bani cu titlu de daune morale”.

Citește și:
Sursa: Hotnews
Etichete: