01 nov. 2016 | 10:17

Misterele formării inelelor lui Saturn au fost dezlegate

ACTUALITATE
Misterele formării inelelor lui Saturn au fost dezlegate

Formarea inelelor lui Saturn a fost, pentru multă vreme, un mister, dar o echipă a dezlegat secretele din spatele acestui fenomen.

Planetele-gigant de la marginea sistemului solar au inele extrem de diverse. Observațiile au arătat că inelele lui Saturn sunt alcătuite din 95% gheață, în timp ce inelele pe care Uranus și Neptun le au sunt mai întunecat, având mai multă rocă. Încă de la prima observație a inelelor lui Saturn, din secolul al XVII-lea, oamenii au vrut să înțeleagă originile și mecanismul din spatele apariției lor.

Studiul actual se referă la perioada Marelui Bombardament Târziu, ce ar fi avut loc acum 4 miliarde de ani în sistemul solar. Cercetătorii au calculat probabilitatea ca obiecte mari, de dimensiunile lui Pluto, să fi trecut suficient de aproape de planetele gigant pentru a fi distruse de forța mareică a acestora. Rezultatele au arătat că Saturn, Uranus și Neptun au avut mai multe ”întâlniri” cu astfel de obiecte cerești, indică sciencedaily.com.

Următorul pas a folosit simulări pe computer pentru a investiga disrupția obiectelor din centura Kuiper de forța mareică a planetelor-gigant. În multe cazuri, fragmente au rămas pe orbita planetelor, iar masa combinată a acestor fragmente este suficientă pentru a explica inelele din jurul lui Saturn și Uranus. Cu alte cuvinte, aceste inele planetare s-au format când obiecte suficient de mari au trecut pe lângă acești giganți și au fost distruse.

Descoperirile arată că inelele planetelor-gigant sunt rezultate alte procesului natural de formare a planetelor din sistemul nostru solar. Asta ne indică și faptul că alte planete, descoperite în jurul unor stele îndepărtate, vor avea inele formate în aceeași manieră. Descoperirea unui sistem de inele în jurul unei exoplanete a fost deja anunțată, iar mai multe descoperiri de acest fel ne vor ajuta să înțelegem mai bine originile acestora.

Echipa de savanți a publicat studiul în jurnalul științific Icarus, iar la cercetare au luat parte patru profesori de la Kobe University, de la Institute de Physique du Globe și de la Earth-Life Science Institute.