22 nov. 2016 | 15:16

Mintea ta e o bulă care se mișcorează. Nu da vina pe Facebook

OPINII
Mintea ta e o bulă care se mișcorează. Nu da vina pe Facebook

Mintea ta e o bulă care se naște uriașă  și se micșorează pe parcursul vieții. Pe măsură ce creierul ni se mărește, anii trec, bula informațională se face din ce în ce mai mică. Nu cred că Facebook e direct responsabil pentru rezultatul alegerilor din Statele Unite. Cred că rețeaua socială  e creată după chipul și asemănarea noastră, după  nevoile pe care le avem. Bula creată pe Facebook este egală  sau direct proporțională cu cea din creierul nostru.

[related]

După alegerile din Statele Unite, mai multe site-uri din zona „intelectuală“ a internetului au reclamat bula informațională creată de Facebook. Cum poate fi explicată  aceasta? Ceea ce ne apare pe News Feed pe Facebook este influențat de oamenii care ne sunt la prieteni, ce postează ei, la ce dăm noi like, paginile pe care le urmărim. Evident că nu ne va apărea atât de des un conținut care nu e potrivit cu ceea ce am urmărit vreme de câțiva ani.

Facebook a fost creat după nevoia noastră personală – să ne ofere ceea ce ne plăcea. Noi am vrut asta, nimeni altcineva. Noi am vrut să urmărim paginile astea. Într-adevăr, privind superior din colțul nostru de internet, ni se pare că oamenii care urmăresc Coaliția pentru Familie, ActiveNews sau Cocoon sunt niște proști înapoiați. Poate unii sunt, poate unii nu. Ai vrut să urmărești Playtech, Hotnews, Adevărul și CNN, nu? Te simți bine în colțul tău intelectual? Ai vrea să-ți apară în feed Coaliția pentru Familie? Nu ai vrea. Din acest motiv, consideri că Facebook face o treabă bună pentru tine și una foarte proastă pentru ceilalți, pentru că promovează știrile false.

Mark Zuckerberg a scris pe Facebook sâmbătă că rețeaua socială lucrează la o serie de măsuri pentru limitarea influenței site-urilor care promovează manipulările pe rețelele sociale. E un moment esențial pentru Facebook, care nu trebuie să lase la întâmplare preferințele oamenilor și să fie o unealtă educațională, dincolo de un simplu tool prin care să citim ce fac ceilalți sau instituțiile de presă. În spațiul american au apărut numeroase site-uri care răstălmăcesc știrile și promovează manipulări ordinare care au dus la pătarea imaginii lui Hillary Clinton, la fel cum în România sunt numeroase site-uri care promovează PSD sau tradiționalismul și care încearcă pătarea Guvernului Tehnocrat. Dacă vrei să înțelegi cu adevărat cum se vede lumea de partea cealaltă, a susținătorilor legitimi ai PSD sau ai celor care nu cred în drepturile homosexualilor, trebuie să începi să dai like la câteva pagini favorite. Eu am un cont în numele meu de pe care urmăresc pagini și oameni total opuși celor pe care-i văd într-o zi normală pe contul meu oficial. Acolo totul e cu miros de tămâie și ortodoxism și nu mi-aș imagina ce poate fi dincolo. Sunt două lumi între care s-a ridicat un zid.

Dar oare zidul acesta nu exista și înainte? Dacă singura vină a Facebook e că ne-a oferit ceea ce aveam deja și nu a lucrat pentru eliminarea barierelor dintre noi? Să ne imaginăm cum era când cumpăram ziare. Le luam pe cele care ne plăceau. De ce ne plăcea Cotidianul sau Jurnalul Național? Pentru ce scriau, pentru cum le ziceau, pentru preferințele și pentru adversarii lor. De ce ne uitam la un post de televiziune anume? Pentru că ne amplifica ceea ce deja credeam.

gif-bogdan-opinii-mintea-bula

Trăim cu iluzia că media poate educa, dar capacitatea ei de a face acest lucru este mic. Poți educa doar pe cineva care vine cu dorința expresă de a fi educat. Dacă eu caut să  îmi deschid mintea, atunci lucrul acesta se va întâmpla, dar dacă vreau doar să fiu confirmat, atunci voi elimina tot ce-mi stă în cale.

Facebook continuă ceea ce se întâmpla în trecut. Schimbarea de mentaliate se face de la generație la generație, nu de la an la an. Generații întregi au crezut că Pământul este plat și i-au numit falși profeți pe cei care spuneau altceva. Unii au fost arși pe rug. Apoi a venit revoluția industrială și cei care au crezut în acest progres au fost condamnați de mulți. Prăpastia dintre categorii sociale exista deja de dinainte, dar a devenit și mai acută. Media televizată și apoi cea de pe internet a devenit un spațiu al disputei politice, dar de cele mai mule ori doar ca entertainment. Dezbaterile sunt momente de audiență, ziarele reiau aceleași cuvinte iar și iari, în timp ce internetul e doar un epigon.

Așadar, Facebook are doar o parte din vină  pentru bula informațională. Pentru că deși ne naștem cu o minte deschisă și care nu are preconcepții, anii trec peste noi. Suntem educați de părinți, de scara blocului, de întâmplărire plăcute și neplăcute. Ajungem să avem frici față de semeni, doar pentru că ni s-a întâmplat ceva. Creștem mari, bula noastră se micșorează din ce în ce mai mult, pentru că dorința de schimbare este mică, nu mai avem timp. Așadar, ne-a crescut creierul, dar pentru sănătatea noastră, ne-am redus bula.

Zuckerberg va face modificări la Facebook, dar nu va putea opri preferințele oamenilor. Educația se schimbă în generații. Suntem în punctul, cred, în care putem să ne întoarcem, să devenim mai proști sau să evoluăm și următoarea generație să fie mai deșteaptă. Mă păstrez pesimist.

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele