Microsoft și Google te vor ajuta să scapi de conținutul Flash nedorit

Microsoft și Google te vor ajuta să scapi de conținutul Flash nedorit

Conținutul Flash va avea mai puține șanse să-ți pună în pericol calculatorul, mulțumită viitorului Windows 10 Creators Update. 

Noul Anniversary Update a reușit să pășească pe urmele Chrome și Safari pentru a restricționa majoritatea reclamelor, făcându-le click-to-run. Următorul update important pentru sistemul de operare va introduce aceeași restricție și pentru conținutul Flash. Astfel, elementele din această categorie nu se vor încărca automat, iar utilizatorii vor trebui să activeze astfel de conținut manual, în funcție de site.

Site-urile dependente de astfel de conținut vor fi introduse pe un whitelist de Microsoft, dar aceștia au de gând să reducă lista din ce în ce mai mult, pe măsură ce site-urile fac tranziția către HTML5.

Și Google a anunțat că are un plan similar pentru Chrome, iar în prezent, 1% din cei ce folosesc varianta 55 a browser-ului au activată funcția click-to-run, alături de 50% din cei ce folosesc varianta 56, beta. Când aceasta devine oficială, în februarie, modul click-to-run va deveni norma pentru toată lumea. Google vrea să creeze un whitelist cu cele mai populare 10 site-uri bazate pe flash, dar afirmă că o astfel de listă nu va fi valabilă mai mult de câțiva ani.

Ambele companii susțin că renunțarea la Flash în acest mod va oferi utilizatorilor o experiență mai bună de utilizare a dispozitivelor, reducând, totodată, riscul de atacuri informatice. HTML5 oferă funcționalitate aproape echivalentă cu Flash, iar dezvoltatorii web încep să se bazeze din ce în ce mai mult pe acest standard.

Renunțarea la conținutul Flash nu este o dorință universală, totuși. Există încă o comunitate destul de mare de creatori de jocuri Flash pentru browser. Aceștia preferă conținutul de acest fel deoarece uneltele de design le sunt familiar, în comparație cu ceea ce HTML5 are de oferit, momentan, arată arstechnica.com.

Citește și: