Microsoft pune bazele unei tehnologii care să-ți urmărească privirea

Microsoft pune bazele unei tehnologii care să-ți urmărească privirea

Realitatea augmentată și cea virtuală sunt puncte de interes pentru Microsoft, care lucrează la o tehnologie de urmărire a privirii.

Calculatoarele devin din ce în ce mai integrate cu simțurile noastre prin intermediul realității virtuale (VR) și realității augmentate (AR), astfel că e nevoie de metode de ”urmărire a ceea ce urmărim”, pentru a oferi o experiență cât mai bună.

Precizia pe care o are un calculator când încearcă să afle la ce ne uităm este crucială pentru o experiență VR sau AR de calitate, mai ales în cazul persoanelor cu dizabilități, iar Microsoft lucrează la o soluție.

microsoft brevet 1

Compania a brevetat un sistem care să urmărească privirea unui utilizator. Scopul acesteia este să îi ajute pe cei care nu pot folosi un mouse, spre exemplu, sau să le permită controlul calculatorului celor ce au deja mâinile ocupate, cum ar fi persoane din industria aviației. Desigur, o astfel de tehnologie se va dovedi utilă și pentru VR și AR.

Tehnologia curentă de AR a microsoft, HoloLens, detectează doar în ce direcție este îndreptat capul unui utilizator, dar noua tehnologie va folosi o serie de senzori și procesoare pentru a vedea unde sunt îndreptați ochii, independent de poziția capului.

Deși există deja astfel de sisteme, Microsoft le consideră scumpe, complexe și relativ impractice. Brevetul propune un sistem care reduce aceste probleme, sporind totodată precizia de urmărire a privirii, arată digitaltrends.com.

În principiu, sistemul Microsoft determină direcția privirii, în relație cu poziția capului, ca atunci când privim spre stânga, deși avem capul îndreptat spre dreapta, de exemplu. Senzori capacitivi vor fi așezați pe direcția ochilor și vor fi configurați pentru fiziologia fiecărui utilizator. Este posibil și ca o lentilă de contact specială, cu un material conductiv, să fie folosită pentru a îmbunătăți feedback-ul senzorului capacitiv.

Firește, nu trebuie să uităm că multe brevete de acest fel nu se transformă în invenții actuale. Totuși, crearea unui astfel de dispozitiv de către Microsoft ar aduce beneficii masive în domeniile realității virtuale sau augmentate.