02 nov. 2016 | 10:33

Microsoft critică atitudinea Google de a face publică vulnerabilitatea din Windows

ACTUALITATE
Microsoft critică atitudinea Google de a face publică vulnerabilitatea din Windows

Relația dintre Microsoft și Google a devenit tensionată, după ce gigantul din Mountain View a decis să facă publică o vulnerabilitate din sistemul de operare Windows.

În urmă cu doar o zi, Google anunța că o vulnerabilitate gravă din sistemul de operare Windows a fost descoperită, iar că Microsoft nu a oferit nicio soluție pentru rezolvarea acesteia. Creatorii sistemului de operare critică atitudinea Google, aceștia fiind de părere că știrea nu ar fi trebuit să fie publică, deoarece poate să sperie utilizatorii, mai ales că problema nu este atât de gravă pe cât este făcută să pară.

Rezolvarea problemei din Windows va fi posibilă în viitorul foarte apropiat, deoarece Microsoft a anunțat că va oferi un update în data de 8 noiembrie. Dacă ai ultima versiune de Windows 10, cu Anniversary Update, dar folosești și Google Chrome sau Edge, oricare dintre acestea cu update-urile la zi, ești destul de protejat. Dacă te bazezi pe alte browsere sau pe o versiune mai veche de Windows, cum ar fi 7 sau 8, atunci ai putea să ai probleme.

Microsoft nu este de acord cu nivelul ”critic” al vulnerabilității, deoarece tipul de atac descris este anulat de către ultimul update de Adobe Flash Player. De asemenea, analizele făcute de Microsoft arată că Windows 10 Anniversary Update protejează eficient împotriva atacului, datorită unor sisteme de securitate avansate.

Google a susținut că vulnerabilitatea a fost folosită de un grup denumit Strontium într-o tentativă de phishing. Cu toate că sunt șanse aproape 0 să fii ținta acestui grup, nu aceasta este problema, ci faptul că și alte grupuri ar putea folosi aceeași vulnerabilitate pentru a ataca alte persoane, arată engadget.com.

Nu este sigur dacă anunțul public făcut de Google a dus la accelerarea lucrului la un update, dar un lucru e cert:părerile sunt împărțite cu privire la atitudinea pe care Google a avut-o, iar mulți iau apărarea celor de la Microsoft, susținând că o problemă din Windows are nevoie de mai mult de 7 zile pentru rezolvare.