Memoriile RAM ar putea deveni de 1000 de ori mai rapide

Memoriile RAM ar putea deveni de 1000 de ori mai rapide

Calculatoarele personale sunt limitate în performanțe de fiecare dintre componente, dar memoriile RAM ar putea să scape de barierele de viteză.

Memoria RAM se bazează pe viteză în operațiile pe care trebuie să le facă. Mai exact, memoriile de acest fel au nevoie ca celulele individuale să fie schimbate cât mai repede, iar în prezent, asta se realizează cu ajutorul unui câmp magnetic extern. Cu toate acestea, se pare că există soluții mult mai rapide pentru memoriile RAM.

Un grup de ingineri ruși, alături de o serie de ingineri europeni, au propus comunității o nouă metodă de lucru pentru memoriile RAM, ce se bazează pe radiație terahertz, sau ”raze T”. Acest timp de radiație este același cu cel folosit în scanner-ele corporale pe care le întâlnim în aeroporturi.

Cercetarea echipei a fost publicată în jurnalul Nature, iar aceștia susțin că înlocuirea tehnologiei de câmp magnetic, folosită actual, cu razele T, ar putea să conducă la un proces de resetare a celulelor de 1000 de ori mai rapid, astfel că am putea avea la dispoziție memorie RAM ultra-rapidă.

Radiația T reprezintă o serie de pulsații electromagnetice care intră în contactat cu celulele de memorie la frecvențe terahertz (având o lungime de undă de aproximativ 0,1 milimetri și fiind situate între microunde și lumina infraroșie). Radiația de acest fel este folosită în aeroporturi pentru a descoperi diverse obiecte pe care le-ai putea avea asupra ta. Alte propuneri de folosire includ chiar folosirea radiației T pentru a analiza cărți antice fără să le deschidă, sau pentru a privi în interiorul microcipurilor defecte, arată engadget.com.

Va mai dura ceva până ca radiațiile T să fie metoda de lucru pentru resetarea celulelor de memorie; oamenii de știință au demonstrat conceptul pe un feromagnet slab, ortoferit de tuliu, descoperind că metoda este mai rapidă și mai eficientă. Cu toate acestea, inginerii nu au publicat încă rezultatele testelor făcute chiar pe memorii RAM, astfel că nu există un termen pentru adoptarea unei asemenea tehnologii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: