Medicamentele viitorului s-ar putea afla pe fundul oceanelor

Medicamentele viitorului s-ar putea afla pe fundul oceanelor

În condițiile în care virușii și bacteriile devin din ce în ce mai rezistente, unii doctori s-au gândit să caute noi soluții în oceane.

Se spune că, până în prezent, nu am fi reușit să explorăm decât 5% din oceanele Pământului, în condițiile în care acestea ar include cea mai mare parte a vietăților de pe Pământ. Astfel, unii cercetători s-au gândit că oceanele ar putea reprezenta soluția și pentru una dintre marile probleme ale omenirii: agenții patogeni și rezistența din ce în ce mai mare a acestora în fața medicamentelor utilizate de doctori.

După cum scriu cei de la Motherboard, numai în Statele Unite mor în fiecare an în jur de 23.000 de oameni din cauza infecțiilor rezistente, iar în anii următori, acestea ar putea cauza mai multe decese decât cancerul. Situația este înrăutățită de faptul că multe din companiile din industria farmaceutică refuză să investească bani în cercetarea, în condițiile în care rezultatele nu vor aduce un profit considerabil.

William Fenical, însă, studiază de zeci de ani adâncurile oceanelor pentru a descoperi bacterii noi care ar putea distruge noile ramuri de viruși și bacterii. Doar în ultimii 15 ani, acesta ar fi reușit să izoleze în jur de 18.000 de bacterii diferite. ”Peste 120 de antibiotice au fost extrase din bacteriile din sol, o activitate extrem de productivă. În mod evident, suntem adaptați să studiem resursele terestre și am făcut acest lucru de mulți ani. Dar acum, gândiți-vă la ocean. Microorganismele din ocean sunt diferite din punct de vedere genetic și produc tipuri diferite de molecule”, a declarat Fenical.

În cadrul unui laborator, bacteriile sunt crescute și apoi testate pentru identificarea celor care pot produce antibiotice. În jur de 5 microorganisme de acest fel ar fi fost descoperite în ultimii ani, iar Fenical este de părere că ele ar putea da naștere unor medicamente eficiente. Pentru a afla mai multe despre studiile sale și, mai ales, despre rezultatele înregistrate, puteți urmări materialul video de mai sus.

Citește și: