03 mai 2016 | 14:19

McLaren F1 este întreținută cu ajutorul unui computer vechi de două decenii

ENTERTAINMENT
McLaren F1 este întreținută cu ajutorul unui computer vechi de două decenii

Britanicii de la McLaren încă au nevoie de computere vechi de 20 de ani pentru a întreține modele F1.

McLaren F1 este una dintre cele mai apreciate mașini din industria automobilelor. Inițial, vehiculul a fost doar un concept creat de Gordon Murray, care a reușit, ulterior, să-l convingă pe Ron Dennis să susțină proiectul. Dennis era figura principală din spatele McLaren Technology Group, astfel că era nevoie de acordul său pentru ca proiectul să poată continua.

În 1998, F1 a stabilit un record important, devenind cea mai rapidă mașină de serie din istorie, după ce a atins 390 km/h. Conform Wikipedia, recordul a fost învins abia șapte ani mai târziu, atunci când Bugatti Veyron ar fi atins 408 km/h în cadrul unor teste efectuate de către cei de la Top Gear. McLaren F1 rămâne un vehicul de excepție, însă mulți uitaseră cât de veche este, de fapt, mașina.

Publicația Jalopnik ne-a reamintit acest lucru prin intermediul unui articol recent, în care a specificat că McLaren folosește PC-uri vechi de 20 de ani de zile pentru a întreține modelele F1. Este vorba, mai exact, despre modelele Compaq LTE 5280. Motivul pentru care McLaren are nevoie de ele este simplu: dispozitivele sunt dotate cu carduri CA (Conditional Access), folosite pentru a accesa sisteme securizate, iar în cazul modelelor McLaren F1, aceste carduri sunt singurele care pot trece de măsurile de securitate.

Compaq

De ceva vreme, McLaren a achiziționat aceste dispozitive pentru a le folosi alături de F1. Însă, după cum au declarat și oficialii din cadrul companiei, PC-urile Compaq devin din ce în ce mai greu de găsit și de folosit. Astfel, britanicii au început să lucreze la o nouă interfață, care va fi compatibilă chiar și cu cele mai noi sisteme. Între 1992 și 1998, doar 106 astfel de mașini au fost produse. În ziua de azi, 100 dintre ele încă mai există, iar acestea ar avea valori de până la 13 milioane de dolari.