Lumia 650 prevestește sfârșitul Microsoft pe piața de smartphone-uri

În cadrul MWC 2016, cei de la Microsoft au etalat o serie de dispozitive cu Windows 10 Mobile, printre care se număra și smartphone-ul Lumia 650, un low-end pentru ”business”, cum l-au numit americanii.

Într-o vreme, eram mare fan al smartphone-urilor cu Windows. Țin minte că aveam un model de ZTE cu Windows Phone 7, pe care dădusem vreo 300 de lei și cu care le făceam în ciudă tuturor prietenilor care aveau smartphone-uri cu Android considerabil mai scumpe. Cu ce le făceam în ciudă? Cu faptul că telefonul meu low-end se mișca mai bine decât mid-range-urile lor.

Sistemul de operare Windows pentru smartphone-uri a avut mereu un mare avantaj din punctul acesta de vedere. Rula excepțional chiar și pe cel mai slab hardware. Ca să înțelegeți, ZTE Tania-ul meu era dotat cu 512MB RAM și un procesor single core de 1Ghz și zburda prin meniuri și pe net, în tip ce telefoanele prietenilor mei înghețau din 10 în 10 minute.

Până la Windows 10 Mobile, ce am descris mai sus era regulă privind telefoanele low-end. Până la Windows 10 Mobile.

Trecând peste faptul că mulți utilizatori de Lumia 950 – cel mai nou flagship Microsoft – se plâng de diverse probleme, s-ar părea că Microsoft a dat ”chix” și din alte puncte de vedere cu Windows 10 Mobile. Mai exact, telefoanele cu Windows care se vindeau foarte bine era cele ieftine, iar noul sistem de operare s-ar putea să dăuneze și acestor vânzări.

La standul Microsoft de la MWC 2016, am ”butonat” câteva minute smartphone-ul Lumia 650 și am rămas profund dezamăgit. Cu toate că telefonul arată mult mai bine decât predecesorul său, când vine vorba despre performanțe, este cu mult în urmă. Lag-ul din meniuri este îngrozitor și aplicațiile pornesc cu întârziere și schimbarea între aplicații se face greu.

Despre camerele foto și autonomie nu îmi pot da cu părerea, dar mi se pare că Microsoft a sacrificat singurul segment care funcționa pe partea de smartphone-uri în favoarea unui vis mult prea îndrăzneț.

Revenind la Lumia 650, acesta are un display HD de cinci inch, un procesor Snapdragon 212 cu patru nuclee și frecvență 1,3GHz și 1GB memorie RAM. Camerele foto sunt de 8, respectiv 5MP, iar bateria este de 2.000 mAh. Are un preț de numai 200 de dolari, dar oferă o senzație de telefon mai scump, având un cadru din aluminiu și carcasă dintr-un plastic plăcut la atingere.

Totuși, având în vedere cum au evoluat smartphone-urile cu Android în ultima vreme, o chinezărie cu Marshmallow sau Lollipop va oferi performanțe mult mai bune, la un preț similar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: