Live din Spațiu: Vodafone România te conectează cu astronauți de pe Stația Spațială Internațională

Live din Spațiu: Vodafone România te conectează cu astronauți de pe Stația Spațială Internațională

Universitatea ‘Valahia’ din Târgoviște și Vodafone România alături de Agenția Spațială Română prezintă prima legătură în direct cu Stația Spațială Internațională din România, potrivit unui comunicat oficial.

Marți după-amiază, românii vor putea lua parte la un eveniment cu totul inedit. Universitatea ‘Valahia’ din Târgoviște organizează evenimentul educațional ‘ARISS EU 282 — Prima legătură oficială în direct cu un astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale’.

Evenimentul este organizat sub patronajul agențiilor spațiale NAȘA și ESA precum și a organizației internaționale ARISS (Amateur Radio on Internațional Space Station), în ziua de 12 aprilie 2016, între orele 16:46 și 16:57.  ARISS EU 282 va fi primul contact radio oficial cu Stația Spațială Internațională realizat în România. Evenimentul se desfășoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Târgoviște, începând cu ora 15:00, dar va putea fi urmărit și online, pe Youtube.

20 de liceeni îi vor putea adresa întrebări astronautului american Jeffrey N. Williams, aflat pe orbită, pe Stația Spațială Internațională.

Live Vodafone din Spațiu – Proiect de patru ani

Contactele ARISS presupun montarea și testarea unui sistem de echipamente de radio-emisie și recepție sofisticate, capabile să urmărească și să comunice în direct cu Stația Spațială Internațională la distanțe foarte mari. Viteza Stației Spațiale este de 28.000 km/h, traversând întreg teritoriul României de la Sud-Vest la Nord-Est în numai 45 de secunde.

Proiectul ARISS EU 282 a fost depus la ARISS, în urmă cu patru ani (mai 2012) de către Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației din Universitatea’ Valahia’ din Târgoviște și a primit undă verde pentru pregătire din partea agențiilor spațiale în luna ianuarie 2016.

Din acest moment au fost prevăzute patru etape: o primă etapă, realizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, de selecție a unui grup de 20 elevi ce urmează să intre în contact cu astronautul prezent pe Stația Spațială Internațională; a doua etapă concretizată în trei ateliere de pregătire a elevilor în domeniile tehnologiilor spațiale, de radio-comunicații în benzile de radioamatori și a tehnologiilor mobile 4G, organizate în parteneriat cu Vodafone și Agenția Spațială Română (ROSA), alături de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, (ESERO România) ? un proiect ROSA-ESA; a treia etapă reprezentată de desfășurarea evenimentului propriu-zis din 12 aprilie cu Stația Spațială Internațională, respectiv a patra etapă reprezentată de raportarea și diseminarea rezultatelor în buletinele internaționale, conform uzanțelor NASA și ARISS.

Evenimentul va putea fi urmărit în direct AICI.

Citește și: