Japonezii cumpără ARM pentru o sumă fabuloasă

Japonezii cumpără ARM pentru o sumă fabuloasă

Softbank a cumpărat ARM. Aceasta este cea mai importantă mișcare pe piața de IT de anul acesta.

Japonezii de la Softbank au cumpărat ARM, compania care face designul pentru majoritatea procesoarelor din smartphone-urile din prezent.

Compania britanică ARM licențiază arhitecturile de procesoare altor companii, precum Qualcomm, Mediatek sau Samsung.

Japonezii de la Softbank dețin și operatorul american de telefonie mobilă Sprint, dar odată cu achiziția ARM, are planuri serioase pentru dezvoltarea Internetului Tuturor Lucrurilor.

Potrivit Engadget, Softbank a cumpărat ARM pentru suma fabuloasă de 31 de miliarde de dolari. Aceasta nu este singura mișcare importantă făcută de japonezi în ultima vreme. De curând, a vândut subsidiara Supercell, creatoare a jocului Clash of Clans, către Tencent, pentru suma de 8,6 miliarde de dolari.

De asemenea, a renunțat la acțiuni în valoare de 10 miliarde de dolari, acțiuni pe care le deținea în cadrul Alibaba, un fel de Amazon chinezesc. Softbank încă deține Sprint, 28% din Alibaba și subsidiarele japoneze ale Yahoo și Vodafone.

ARM este cea mai importantă companie din Marea Britanie, peste 15 milioane de cipuri care conțin tehnologiile ARM fiind livrate la nivel global numai anul trecut. Mișcarea Softbank a venit la puțin timp după votul pro-Brexit, care a dus la prăbușirea lirei și, efectiv, la scăderea valorii ARM.

Intel părea cel mai bun cumpărător pentru compania britanică, dar gigantul american nu și-ar fi permis prețul mare. Cu toate că ARM face designul pentru atât de multe procesoare, a avut venituri de numai un miliard de dolari în 2015. În contextul acesta, prețul de achiziție este de 70 de ori mai mare decât profitul efectiv al companiei.

ARM și-a diversificat portofoliul în ultima perioadă, gândind cipuri și pentru dispozitive Internet of Things, dar și pentru gadgeturi purtabile. Deocamdată, nu se știe cum va afecta achiziția piața de smartphone-uri și de dispozitive purtabile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: