Întreruperile de internet ne costă miliarde de dolari anual

Întreruperile de internet ne costă miliarde de dolari anual
10:05 10.10.2016

Orice minut în care internetul ”e picat” costă mai mult decât credem, iar economiile globale simt asta din plin când apare o întrerupere.

Tehnologia digitală a devenit vitală pentru dezvoltarea economică în multe state din lume. Spre exemplu, 6% din economia SUA vine din Internet. Centralitatea acestui mediu în mediile sociale și economice au convins ONU să adopte o rezoluție ce susține ”promovarea și protecția drepturilor omului pe internet.” Rezoluția condamnă eforturile statelor de a bloca accesul la informație online.

Și, cu toate acestea, forțe încă puternice continuă să pună în pericol vitalitatea internetului. Există deja numeroase cazuri în care anumite țări au blocat aplicații, au restricționat servicii digitale, au oprit servicii de telecomunicații sau au închis internetul, cu totul. Oficialii își motivează astfel de acțiuni, invocând protejarea autorității guvernului, reducerea dizidenței publice, lupta contra terorismului, și nu numai.

Astfel de acțiuni nu doar separă oamenii de prieteni și de familie, dar subminează creșterea economică, afectează ecosistemul de startup-uri și pune în pericol stabilitatea socială, întrerupând activitatea economică, așa cum arată Darrell West într-un studiu recent.

Acesta a analizat impactul cauzat de întreruperile de internet asupra economiei și a studiat 81 de întreruperi temporare în 19 țări, apărute în 2015 și a estimat impactul lor asupra PIB-ului. Astfel, conform cercetărilor sale, între 1 iulie 2016 și 30 iunie 2016, momentele în care internetul a picat au costat cel puțin 2,4 miliarde de dolari, arată brookings.edu.

India a pierdut 968 de milioane de dolari, Arabia Saudită are un minus de 465 de milioane de dolari, 320 de milioane au fost pierdute de Maroc, 69 de milioane de Pakistan și 48 de milioane de dolari au fost pierdute de Siria. Astfel de estimări sunt extrem de indulgente și calculează doar reducerea activității economice, nu și pierderi de taxe sau scăderea încrederii investitorilor și a consumatorilor.

Suma totală ar fi mult mai mare dacă s-ar lua în calcul toate țările cu acces la internet, dar deja ne putem face o idee cu privire la impactul pe care lipsa accesului la ”www” îl are asupra economiei unui stat. Pe măsură ce economia digitală se va extinde și mai mult, costurile nu vor face decât să crească.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI