Încă un motiv să nu ne încredem în mașinile fără șofer: oamenii învață mai repede să conducă

Încă un motiv să nu ne încredem în mașinile fără șofer: oamenii învață mai repede să conducă

Mașinile fără șofer nu mai sunt un vis al vreunui autor de romane SF, ci o realitate cu care începem să ne confruntăm. De la funcția de autopilot de pe mașinile Tesla și până la taxiurile autonome de la nuTonomy, începem să vedem din ce în ce mai multe dovezi că mașinile fără șofer vor pune stăpânire pe șosele.

Și, oricât de comod ar părea să stăm în mașini în timp ce acestea aleg singure drumul către destinație, realitatea este că odată ce aceste tehnologii își vor atinge potențialul maxim, mulți șoferi profesioniști vor rămâne slujbe.

Totuși, se pare că mai e un drum lung de parcurs până când inteligențele artificiale ne vor înlocui. Deocamdată, oamenii dețin supremația în domeniul învățării conducerii autoturismelor, scrie newsweek.com.

Un algoritm de inteligență artificială, proiectat să implementeze pe mașini sistemul de conducere autonomă, a reușit acest lucru folosind o cantitate de 72 de ore de informații despre modalitatea de conducere a autoturismelor. Acest lucru ar putea fi impresionant pentru un robot, însă reprezintă o perioadă de timp de două ori mai mare decât media oamenilor care învață să conducă un autoturism, potrivit Agerpres.

Nvidia a dezvoltat o rețea neuronală convoluțională (CNN) care să manevreze volanul autovehiculului în orice condiții de vreme, folosind numai informațiile provenite de la camere montate pe mașină. Proiectul denumit Dave a început în 2015 și, adunând toate datele ce vizau rețelele de drumuri din New Jersey, compania a reușit să învețe sistemul CNN să manevreze o mașină la fel cum o fac oamenii în funcție de condițiile meteo.

Și, oricât de impresionante ar fi rezultatele obținute de Dave, se pare că oamenii sunt încă mai ușor de antrenat în ceea ce privește condusul. Și alte companii lucrează la crearea de TIR-uri autonome și taxiuri fără șoferi, așa că situația s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Dar, până atunci, supremația roboților mai are de așteptat.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: