În ciuda legilor fizicii, știința ne ajută să devenim Omul Păianjen

În ciuda legilor fizicii, știința ne ajută să devenim Omul Păianjen

Conform studiilor celor de la Universitatea Cambridge, se pare că omul nu posedă caracteristicile fizice necesare să poată urca pe clădiri asemenea unei șopârle gekko.

În ciuda legilor fizicii, un grup de cercetători de la Stanford University a construit un set de ”ventuze” speciale care permit omului să escaladeze clădirile precum faimosul personaj din benzile desenate.

Folosind 24 de pătrățele adezive acoperite cu nanofibre în formă de dinți de fierăstrău, aparatul celor de la Stanford poate să se lipească de suprafețele vericale cu ușurință și să de dezlipească atunci când le tragi deoparte în direcția corectă.

Ca să arate cercetătorilor de la Cambridge că până la urmă legile fizicii sunt respectate, fiecare dintre pătrățelele adezive este echipat cu un elastic special care se întărește mai mult cu cât acesta este mai întins. Acest set de elastice de pe spatele fiecărui pătrățel preiau fiecare în mod egal o parte din greutatea utilizatorului.

După cum putem vedea în clipul de mai sus, Elliot Hawkes, unul dintre cercetătorii de la Stanford nu se mișcă la fel de grațios și rapid precum Omul Păianjen, însă faptul e unul împlinit. Cei de la Stanford consideră că tehnologia din spatele acestor ”ventuze” poate fi scalată la mărimi și mai mari, astfel încât să poată susține o greutate de aproape o tonă!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: