IMDb a împlinit 26 de ani de la lansare. Cum arăta și ce oferea site-ul în 1990

IMDb a împlinit 26 de ani de la lansare. Cum arăta și ce oferea site-ul în 1990

Cu toții folosim IMDb ca să vedem ce mai e nou sau ce ar trebui să mai vedem, iar astăzi, site-ul mai adaugă un an la vârsta deja matură.

IMDb e primul și de multe ori, singurul loc în care intri să cauți informații despre un film, fie că e vorba de numele unui actor în rol principal sau cu un rol minor, fie că vrei să vezi când s-a lansat filmul sau vrei să afli ce se discută pe forum despre simbolistică și nu numai. Ba chiar și greșelile din filme apar tot pe site, așa că e lesne de înțeles de ce e resursa numărul 1 pentru cinefili și nu numai.

Poate că nu pare atât de bătrân, dar IMDb împlinește astăzi 26 de ani. Site-ul s-a ”născut” cu mult înaintea Google, dar și a altor site-uri pe care le folosim, de asemenea, zi de zi. Ba chiar proiectul IMDb a apărut înaintea site-ului propriu-zis și a avut un subiect mult mai nișat decât acum. Col Needham este cel ce a creat pe Usenet proiectul ”Those Eyes”, dedicat actrițelor cu ochi frumoși; ideea a prins și alți utilizatori au început să adauge propriile preferințe. Pentru că la începutul IMDb nu existau încă browser-e, site-ul arăta cam așa:

imdb 1990

Ideile s-au extins rapid, iar în 17 octombrie 1990, prima bază de date a site-ului pe care îl știm astăzi a apărut. S-a făcut mult voluntariat la început, iar la lansare, site-ul avea deja 10.000 de titluri în baza de date, la care se adaugă și actorii prezenți în fiecare. Din cauza problemelor financiare, Needham a vândut în 1998 site-ul către Amazon, cu condiția să se poată ocupa în continuare de el. Mai jos aveți o imagine a site-ului în 1996, când începe să semene a ceva accesibil. Cu toate acestea, nu seamănă deloc cu site-ul pe care îl știm astăzi.

imdb 1996

 

Citește și:
Etichete: